Το ράλι του δολαρίου «δένει» τα χέρια της Yellen

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ράλι του δολαρίου «δένει» τα χέρια της Yellen

Στα ψηλά επτά μηνών έχει εκτιναχθεί το δολάριο, με «καύσιμο» τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο.


Το αμερικανικό νόμισμα έχει επιδοθεί σε ράλι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας κέρδη 3% έναντι του «καλαθιού» βασικότερων νομισμάτων. «Το δολάριο βρίσκεται σε τροχιά ράλι», επιβεβαιώνει στο CNN Money ο Ben Ayers, ανώτατος οικονομολόγος της Nationwide.

Αν το δολάριο συνεχίσει το σημερινό του ράλι, οι επιπτώσεις θα γίνουν σύντομα αισθητές στο εμπορικό ισοζύγιο και τα ταμεία των εξαγωγικών εταιρειών, επιβραδύνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη. Η επίδραση αυτή, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο θα εκπληρωθεί –αν εκπληρωθεί– θα επηρεάσει και την απόφαση της Janet Yellen τον Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται η Fed να αναβάλει για ακόμη μια φορά τα επιτόκια.

«Αν το δολάριο συνεχίσει να αυξάνεται, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση της Fed τον Δεκέμβριο», εξηγεί ο Russell Price, οικονομολόγος της Ameriprise Financial.

Πράγματι, η ενίσχυση του δολαρίου δεν είναι χαρμόσυνο νέο για όλους. Είναι πολύ θετική για όσους κάνουν τις διακοπές στο εξωτερικό ή ψωνίζουν από άλλες χώρες –Ευρώπη, Ασία– αλλά δυσοίωνη για τους Αμερικανούς παραγωγούς που εξάγουν τα προϊόντα τους. Το δολάριο γίνεται ακριβότερο και μαζί με αυτό και τα προϊόντα/υπηρεσίες made in USA, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι καταναλωτές από το εξωτερικό.

Το προηγούμενο ράλι που είχε σημειώσει το αμερικανικό νόμισμα ήταν στις αρχές του 2015, όταν κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών –επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στις μεταποιητικές και εξαγωγικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Γιατί «καλπάζει» το δολάριο;

Όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου της ομοσπονδιακής τράπεζας –που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα– αναμένεται αύξηση των επιτοκίων «σχετικά σύντομα» -γεγονός που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα.

Πράγματι, το 64% των αναλυτών της Wall Street «βλέπει» σήμερα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αφού τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και δεν αναμένεται κάποια μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής. Η άνοδος των επιτοκίων αντανακλά την επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε «ομαλή τροχιά» και υποδεικνύει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το επόμενο έτος.

Ένας άλλος παράγοντας που δίνει ώθηση στο δολάριο είναι η σκιά του Brexit, η οποία έχει απλωθεί πυκνότερη πάνω από τις αγορές τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας στην παγκόσμια οικονομία. Από τις 23 Ιουνίου που διενεργήθηκε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η στερλίνα έχει σημειώσει βουτιά 19% έναντι του δολαρίου και οι πρόσφατες δηλώσεις της πρωθυπουργού Theresa May για «ευλαβική τήρηση» της λαϊκής βούλησης ενισχύουν τις πτωτικές τάσεις.

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι αναλυτές δεν λαμβάνουν σαφή θέση σχετικά με τοέρει πώς μπορεί να επηρεαστεί –αν επηρεαστεί– το αμερικανικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider