Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν στη Wall Street, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να παραμένουν σε κλίμα ευφορίας, χαιρετίζοντας την απόφαση της Fed, την Τετάρτη, να μην αυξήσει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα επιτόκια του δολαρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 100 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, το δεύτερο σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 18.392,46 μονάδες, ο Νasdaq κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 5.339,52 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 2.177,18 μονάδες.

Στο μεταξύ, αμετάβλητα στο εύρος του 0,25% - 0,50% διατήρησε τα επιτόκια του δολαρίου την Τετάρτη η Fed. Για πρώτη φορά όμως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έστειλε ηχηρό μήνυμα στις αγορές πως «η αύξηση των επιτοκίων δεν αποκλείεται να λάβει χώρα ως τα τέλη του τρέχοντος έτους».

«Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί, ωστόσο αποφασίστηκε, για τη δεδομένη στιγμή, να τηρηθεί στάση αναμονής έως ότου αυξηθούν οι ενδείξεις της συνεχιζόμενης - και απαιτούμενης - προόδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η νομισματική επιτροπή της Fed, η FOMC.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν βαθιά διχασμένοι. Τρεις από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αύξησης των επιτοκίων – έναντι της απόφασης για διατήρησή τους που τελικώς επικράτησε – και συγκρατημένα οι: Eric Rosengren (Boston), Esther George (Kansas City) και Loretta Mester (Cleveland).

«Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την αμερικανική οικονομία εμφανίζονται ισορροπημένοι», τονίζεται στην ανακοίνωση της Fed.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η νομισματική επιτροπή της Fed προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,8% για το 2016, έναντι πρότερης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο. Για την ανεργία, προβλέπεται διαμόρφωσή της στο 4,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,7%.

Στην πρώτη τους αντίδραση, στο άκουσμα των ανακοινώσεων της Fed, οι αναλυτές δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου – και αυτό γιατί χρονικά βρίσκεται πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Για την πλειοψηφία των αναλυτών, το πιθανότερο είναι η αύξηση των επιτοκίων της Fed να αποφασιστεί – και δη να ανακοινωθεί – μετά το πέρας της συνεδρίασής της το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider