Πως χάνονται δεκάδες δισεκατομμύρια από τις τσέπες των επενδυτών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως χάνονται δεκάδες δισεκατομμύρια από τις τσέπες των επενδυτών

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χάνουν από τις τουλάχιστον… αμύθητες περιουσίες τους οι γνωστότεροι και πλουσιότεροι επενδυτές του πλανήτη.

Ο λόγος; Η «εμμονή» των κεντρικών τραπεζών στο καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων. Όπως μαρτυρούν παράγοντες της αγοράς, η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο… πλούσια, εάν τα επιτόκια «ξεκολλούσαν» από τα τρέχοντα αρνητικά επίπεδα, ώστε και οι αποδόσεις των επενδύσεών τους να ήταν υψηλότερες.

Όπως αποκαλύπτει σε νέα, σχετική έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος Fitch, μέχρι και την περίοδο που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου η συνολική αξία των ομολόγων με αρνητικές επιδόσεις ανήρθε σε 10,9 τρισ. δολάρια διεθνώς.

«Oι αποδόσεις για τα κρατικά ομόλογα 14 χωρών του πλανήτη διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», σχολιάζει ο Robert Grossman, επικεφαλής αναλυτής του οίκου και εκ των συντακτών της εν λόγω μελέτης.

«Τα τεράστια προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων που διενεργούν οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σε συνδυασμό με τη λαχτάρα των επενδυτών για αξιόπιστες και σταθερές πηγές εισοδήματος ωθούν ανοδικά τις τιμές των ομολόγων. Ωστόσο, όταν οι τιμές των ομολόγων τσιμπάνε ανοδικά, οι αποδόσεις τους υποχωρούν», εξηγεί ο Grossman.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο οίκος αξιολόγησης, από το 2011 η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων έχει στοιχίσει στους επενδυτές που τα εμπιστεύθηκαν περί τα 487 δισ. δολάρια.

Screen Shot 2016 09 21 at 10.42.45 AM

«Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σταθερά εδώ και μια πενταετία. Και όσο υποχωρούν, τόσο υποφέρουν οι επενδυτές», τονίζει ο Grossman.

Screen Shot 2016 09 21 at 10.46.41 AM

Όπως προσθέτει, η Ιαπωνία διαθέτει μια θλιβερή πρωτιά διεθνώς, αφού είναι η χώρα με τα περισσότερα κρατικά ομόλογα αρνητικών αποδόσεων. Μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, τα ιαπωνικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ανέρχονταν σε αξία στο δυσθεώρητο ποσό των 6,9 τρισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 63% επί του συνόλου των 10,9 τρισ. δολαρίων, στο οποίο ανέρχονται σωρευτικά τα κρατικά ομόλογα αρνητικών επιτοκίων διεθνώς.

Screen Shot 2016 09 21 at 11.02.23 AM

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider