Η Wall Street «δείχνει» τον επόμενο πρόεδρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street «δείχνει» τον επόμενο πρόεδρο

Μπορεί οι επενδυτές της Wall Street να ψηφίζουν παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνους «δαγκωτό» , αλλά αυτή τη φορά αποφάσισαν να «μαυρίσουν» τον Donald Trump.

«Η αγορά φαίνεται να έχει αποφασίσει, όχι μόνο ότι νικήτρια των προεδρικών εκλογών θα είναι η Hillary Clinton, αλλά ότι θα κερδίσει και με διαφορά», σχολιάζει στο Market Watch ο David Woo, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch. «Στους επενδυτές αρέσουν οι σαρωτικές νίκες», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο Woo, ο αμερικανικός δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη άνω του 4% από τις 5 Ιουλίου –ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη της «αντίστροφης μέτρησης» στη Wall Street, 90 ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση στις 8 Νοεμβρίου.

Διαχρονικά έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ κερδίζουν με διαφορά άνω του 80% των εκλεκτόρων, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 8,4% στο διάστημα αυτό, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα:

Η τελευταία φορά που οι μετοχές ξεπέρασαν σε αποδόσεις το φετινό ράλι ήταν η νίκη του Ronald Reagan έναντι του Walter Mondale το 1984. «Εμείς αυτό το ερμηνεύουμε ότι η αγορά εκτιμά ότι η Clinton θα διατηρήσει ή ακόμη και θα αυξήσει το σημαντικό προβάδισμα που έχει ήδη έναντι του Donald Trump στις δημοσκοπήσεις», συμπληρώνει ο Woo, θυμίζοντας ότι ο δείκτης Iowa Electronic Markets δίνει πιθανότητα 80% στην Clinton να νικήσει τον Trump.

Εκτός από θρίαμβο της Clinton, η αγορά αναμένει ένα διασπασμένο Κογκρέσο και ελάχιστες αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής, από τη νέα κυβέρνηση. Τον παράγοντα «πολιτική αλλαγή», οι επενδυτές τον παρακολουθούν μέσω της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, η οποία θεωρείται «δείκτης μεταβλητότητας» και αποτελεί βαρόμετρο της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

«Ο συνδυασμός Δημοκρατικού υποψηφίου και διασπασμένου Κογκρέσου συνήθως σημαίνει “κώλυμα”», προειδοποιεί ο Woo. «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, η εμπειρία των έξι τελευταίων ετών δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ουσιαστική αλλαγή στις θεμελιώδεις οικονομικές πολιτικές στο εγγύς μέλλον».

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επενδυτές να αναμένουν εξασθένιση του δολαρίου και μείωση ή διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Σε περίπτωση όμως που οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, το δολάριο θα ενισχυθεί και η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, καταλήγει ο Woo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider