Απογοήτευσαν την αγορά οι δηλώσεις Yellen

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογοήτευσαν την αγορά οι δηλώσεις Yellen

Λίγη μόνο ώρα κράτησε η ευδαιμονία στη Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να γυρνούν σε αρνητικό έδαφος μόλις οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι η Janet Yellen, δεν άλλαξε σημαντικά εν τέλει τις προσδοκίες για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.


Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 18.395.40 μονάδες, χάνοντας ουσιαστικά όλα τα κέρδη που κατέγραψε στον απόηχο της ομιλίας Yellen. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,15% στις 2.169,18 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,13% στις 5.218,92 μονάδες.

«Πιστεύω ότι η αγορά ξανασκέφτεται τι είπε και προσπαθεί να εκτιμήσει την πραγματική πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σχολιάζει στο CNBC ο Daniel Deming, διευθύνων σύμβουλος της KKM Financial. Όπως εξηγεί, οι επενδυτές φαίνεται πως δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα τελικά στα σχόλια του αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fischer, στο αμερικανικό δίκτυο που δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει τα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο προκειμένου να διαμορφώσει την πολιτική της. Τα σχόλια αυτά πραγματοποίησε μετά την ομιλία της Janet Yellen.

Η επικεφαλής της Fed έμεινε πιστή στη θέση της ομοσπονδιακής τράπεζας για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, διαπιστώνοντας βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αναμένεται η επόμενη κίνηση-ματ της Fed να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole, η επικεφαλής της Federal Reserve εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομία και την εκτίμηση ότι τα οικονομικά μεγέθη συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων.

Καθώς οι αγορές αναρωτιούνται για το πότε θα συνεχισθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Janet Yellen ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, ωστόσο επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Fed υπέρ της αναγκης αύξησης των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

Η ομοσπονδιακή αρχή «συνεχίζει να προβλέπει ότι η σταδιακή αύξηση στα επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κατάλληλη με την πάροδο του χρόνου για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι στόχοι μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό», ανέφερε η Yellen και πρόσθεσε: «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενα ισχυρών επιδόσεων στην αγορά εργασίας και των προοπτικών για την οικονομία και τον πληθωρισμό, πιστεύω ότι το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».

Τα σχόλια της Yellen, τα οποία δεν σκιαγραφούν τον οδικό χάρτη των οικονομικών εξελίξεων που θα οπλίσουν το χέρι της Fed για να αυξήσει τα επιτόκια, αναμένεται να απομακρύνουν το σενάριο της άμεσης αύξησης των επιτοκίων στα μάτια των επενδυτών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και ο διχασμός στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα για την επόμενη αύξηση.

«Η Yellen θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο», σχολιάζει στο Reuters ο Brian Jacobsen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo Funds Management στις ΗΠΑ.

Θυμίζεται ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς επενδυτές «φρενάρει» την κεντρική τράπεζα από το να κάνει άμεσα το μεγάλο βήμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Fed ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχωρώντας στην πρώτη αύξηση μετά από εννέα χρόνια που το βασικό επιτόκιο είχε παραμείνει κοντά στο 0%. Τότε τα μέλη της Fed είχαν δηλώσει ότι θα γίνουν τουλάχιστον άλλες τέσσερις αυξήσεις εντός του 2016.

Πανυγηρίζει η Wall Street

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στις δηλωσεις της Yellen, με τον Dow Jones να σημειώνει άλμα 100 μονάδων λίγα λεπτά με την ομιλία της κεντρικής τραπεζίτη στο Jackson Hole. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 17:30 (ώρα Ελλάδος), ο βιομηχανικός δείκτης ενισχυόταν κατά 0,56% στις18.552,26 μονάδες. Κέρδη 0,78% καταγράφει ο τεχνολογικός Nasdaq ενώ κατά 0,66% ενισχύεται ο S&P 500.

Άνοδος σημειώνεται και στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, στο 1,5816% για τους 10ετής τίτλους, στον απόηχο της ομιλίας της Yellen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider