Γιατί οι αγορές είναι σαν το «Game of Thrones»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι αγορές είναι σαν το «Game of Thrones»

Οι περισσότεροι επενδυτές θα συμφωνήσουν πως οι διεθνείς αγορές – και δη ό,τι αφορά το κυνήγι για επενδύσεις – δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις συνθήκες που επικρατούν σε μια… ζούγκλα!

Όμως για τον Dan Loeb, τον ισχυρό άντρα του hedge fund Third Point, οι επενδύσεις θυμίζουν περισσότερο μια τιτάνια, μεσαιωνική μάχη μεταξύ αντιμαχόμενων οικογενειών που διεκδικούν δύναμη και εξουσία.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, όσο δραματικό κι αν ακούγεται αυτό, πράγματι ο Dan Loeb βρίσκει πολλά κοινά μεταξύ της προσπάθειας των επενδυτών να αποκρυπτογραφήσουν τα όσα σημειώνονται στις αγορές σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία και της πλοκής της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones».

Για τον Dan Loeb, τα όσα διαδραματίζονται στο «Game of Thrones» θυμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις «σχέσεις αγάπης και μίσους» που χτίζονται καθημερινά στα επενδυτικά πηγαδάκια της Wall Street.

Υιοθετώντας εξαιρετικά επιφυλακτική στάση μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και αυξάνοντας την έκθεσή του στον κλάδο της υγείας, το Third Point κατόρθωσε να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις αγορές το τελευταίο διάστημα και παρά τις συνθήκες αναταραχής.

Αναλύοντας τις επενδυτικές συστάσεις που αρμόζουν στην αγορά, στην τρέχουσα συγκυρία, ο Dan Loeb δηλώνει long για τις μετοχές, εκφράζοντας την προτίμησή του σε εκείνες του ενεργειακού κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 55% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του fund αφορά σε μετοχές.

«Ακόμη κι αν αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι εταιρείες του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, του S&P 500, είναι ακριβές, αυτό δεν ισχύει. Η ισχυροποίηση του δολαρίου τους προηγούμενους μήνες έχει αποδυναμώσει τα κέρδη των εισηγμένων στην αμερικανική αγορά. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πλέον κρίνεται απίθανη μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, εντός του 2016 και καθώς οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, είναι βέβαιο πως τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», εξηγεί ο Dan Loeb.

Ταυτόχρονα διαπιστώνει πως η κινητικότητα στην κατεύθυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων παραμένει ισχυρή, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τον ίδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider