«Πονοκέφαλος» για τους επενδυτές οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πονοκέφαλος» για τους επενδυτές οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο «νευρικοί» καθίστανται οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το μέλλον της χώρας τους (και το δικό τους φυσικά), μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου για τον διάδοχο του Barack Obama.

Όπως προκύπτει από νέα μελέτη – δημοσκόπηση της UBS, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς επενδυτές εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μεγάλα μερίδια των μετοχών που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ομοίως, ένας στους τρεις δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πλήρους απόσυρσης τους από τις αγορές – πουλώντας το σύνολο των μετοχών τους – λόγω της επικείμενης κλιμάκωσης της αβεβαιότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της ίδιας μελέτης, ποσοστό 47% των Αμερικανών επενδυτών – με περιουσία τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων – εξετάζει τη μείωση της έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που γεννά η «μάχη στην κούρσα διαδοχής του Barack Obama». Ποσοστό της τάξης του 9% το έχει ήδη κάνει, αποκαλύπτουν οι αναλυτές της UBS, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της επίμαχης μελέτης.

Αντίστοιχα, ποσοστό 25% των Αμερικανών εκατομμυριούχων έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά, ενώ ένα 5% το έχει ήδη πράξει.

Όπως επίσης προκύπτει από τη δημοσκόπηση της UBS, οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στη σιγουριά του «ρευστού» και των «μετρητών». Οι πλούσιοι Αμερικανοί διαθέτουν πλέον σήμερα το 20% της περιουσίας τους σε ρευστό.

Ποια τα επενδυτικά τους σχέδια για το μέλλον; Αυτά, όπως εξηγούν, θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από το ποιος θα επικρατήσει στη μητέρα των μαχών για το οβάλ γραφείο.

Ειδικότερα, ποσοστό 61% δηλώνουν πως εάν κερδίσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος που οι ίδιοι επιθυμούν, τότε η εκλογική αναμέτρηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Την ίδια στιγμή, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της UBS δηλώνουν πως εάν επικρατήσει ο υποψήφιος που δεν επιθυμούν, τότε ο αντίκτυπος στις μετοχές θα είναι όχι μόνο άμεσος, αλλά και αρνητικός.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι Αμερικανοί επενδυτές δεν είναι διχασμένοι αναφορικά με τον διάδοχο του Barack Obama. Από τους 1.912 εκατομμυριούχους που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 34% δηλώνουν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων, το 31% δηλώνουν «ανεξάρτητοι» και το 27% υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

«Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, αλλά οι επενδυτές είναι σίγουροι για ένα πράγμα: Όποιος κι αν είναι ο νικητής της αναμέτρησης, οι αγορές είναι δεδομένο πως θα επηρεαστούν: Είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον», δηλώνει ο Sameer Aurora, επικεφαλής στρατηγικής στη UBS Wealth Management. «Οι επενδυτές ελπίζουν για το καλύτερο δυνατό σενάριο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο…», προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider