ΔΝΤ: Στο 6,6% η πρόβλεψή του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Στο 6,6% η πρόβλεψή του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας

Ανοδικά αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το 2016 στο 6,6%, λόγω της «καθοριστικής και αποφασιστικής» εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της «σταθερής» στήριξης της οικονομίας, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Πεκίνο.

Η Lagarde έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε μαζί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang και τους άλλους πέντε επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, μετά από συνεδρίαση στρογγυλής τραπέζης στο Diaoyutai State Guesthouse στο Πεκίνο.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,6% από 6,5% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου, για δύο λόγους: «Πρώτον, είδαμε την καθοριστική και αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και, δεύτερον, υπήρξε επίσης στήριξη στην οικονομία για να στηριχθεί η ανάπτυξη». «Όσον αφορά το τελευταίο, δεν είχε τη μορφή μίας τεράστιας δημοσιονομικής στήριξης, αλλά κάποιας εύρωστης και σταθερής στήριξης, για να διασφαλισθεί ότι η ανάπτυξη είναι πράγματι βιώσιμη», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. Η ίδια σημείωσε ότι η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι εντός του εύρους του στόχου 6,5% έως 7% που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση. «Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα επίτευγμα, είμαι πολύ ευτυχής να το αναγνωρίσω», τόνισε.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το 2017, λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit. To ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% φέτος και 3,4% το 2017, μειωμένο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και τα δύο έτη. Η κα Lagarde δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρούσε ανοδικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, καθώς η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη τα πήγαιναν καλύτερα από το αναμενόμενο, Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, λόγω του Brexit. «Αυτό που είναι πιο απογοητευτικό, είναι ότι είχαμε κάνει κάποια σενάρια. Με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, η παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος θα μειωνόταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider