Saxo bank: Οι αγορές περιμένουν τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo bank: Οι αγορές περιμένουν τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ανακοίνωση του Brexit και οι διεθνείς αγορές κατόρθωσαν να βγουν από την καταιγίδα «χωρίς γρατζουνιά». Ο μοναδικός μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι η στερλίνα.

Τι είναι αυτό που δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν ράλι μετά τη βίαιη πτώση των πρώτων ημερών του Brexit; Σύμφωνα με τον John Hardy, επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, οι επενδυτές προεξοφλούν τα γενναία μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αναγκαστούν να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες για να αποκρούσουν τα απόνερα του Brexit. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να καταφύγουν και στην έσχατη λύση των «χρημάτων από το ελικόπτερο».

Ο Hardy προειδοποιεί, ωστόσο, ότι θα πρέπει να φοβόμαστε τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε θέματα νομισματικής πολιτικής, αν αυτές τώρα επιτρέψουν μια αδικαιολόγητη κατακόρυφη άνοδο (melt-up) στη διάθεση ανάληψης κινδύνου|. Όπως εξηγεί, μάλιστα, η απειλή ενός παγκόσμιου melt-up ενδέχεται να αυξηθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευτεί πολιτικά να σώσει τις «too big to fail» ιταλικές τράπεζες.

Ένα «άλμα» στη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές εν μέσω αδύναμων θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών θα πιάσει απροετοίμαστες τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι έπαιζαν με τη φωτιά. «Σε μια τέτοια περίπτωση, το φλερτ της αγοράς με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα μπει σε μια νέα, επικίνδυνη φάση: αν οι πολιτικές στήριξης σταματήσουν, οι αγορές θα καταρρεύσουν, ενώ αν συνεχιστούν, τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου», επισημαίνει ο κορυφαίος αναλυτής.

Όπως εξηγεί, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» αποτελούν σίγουρα πολύ πιο ισχυρό και άμεσο εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας, συγκριτικά με την ποσοτική χαλάρωση και βέβαια τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, σημειώνει ο ίδιος. Μια τέτοια απόφαση θα έκανε όντως μια αρχή για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου προβλήματος ανισότητας, καθώς το άμεσο χρήμα αποτελεί τον πιο γρήγορο και αισθητό τρόπο στήριξης των λιγότερο εύπορων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με τον Hardy, ο οποίος όμως προειδοποιεί ότι «οι αγορές θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται».

Σε αντίθεση με την ποσοτική χαλάρωση, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» αποτελούν μια έντονα πληθωριστική και άμεση ένεση ρευστότητας. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ένα εργαλείο, στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες και τελικά οι κυβερνήσεις, θα στραφούν αναπόφευκτα ώστε να ξορκίσουν την αδύναμη ανάπτυξη και την απειλή του αποπληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί τη μόνη επιβεβλημένη προϋπόθεση σε έναν κόσμο που πνίγεται στο χρέος. Και αυτό γιατί ο πληθωρισμός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το σχετικό βάρος ενός τόσο τεράστιου χρέους, χωρίς μαζική αθέτηση υποχρεώσεων», επισημαίνει. «Σύντομα πρόκειται να δούμε μεγάλο ονομαστικό πλούτο να καταστρέφεται σε πραγματικούς όρους, ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της βίαιης πτώσης», καταλήγει ο κορυφαίος αναλυτής της Saxo Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider