Πήραν φωτιά… τα στρώματα! Σε υψηλά 15ετίας το ρευστό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήραν φωτιά… τα στρώματα! Σε υψηλά 15ετίας το ρευστό

Παρά το ανοδικό ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, αμέσως μόλις καταλάγιασε το πρώτο «σοκ» λόγω Brexit, οι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν σταματήσει να ανησυχούν. Και όχι μόνο ανησυχούν, αλλά μάλιστα δεν εμφανίζουν καμία διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, μπορεί να έχει καταγράψει άνοδο 8,5% από τα χαμηλά που άγγιξε αμέσως μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ούτε αυτό το ανοδικό ράλι έχει κατορθώσει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Το ρευστό που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους, σαφής ένδειξη της «συντηρητικής» τους στάσης έναντι κάθε πιθανής επενδυτικής κίνησης, έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2011, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Bank of America Merrill Lynch.

Η απόφαση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας να κρύβει… κάτω από τα στρώματα την περιουσία της μεταφράζεται ως μια ακόμη προσπάθεια να προστατεύσουν τα… υπάρχοντά της.

Όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς, το αίσθημα του φόβου έχει αυξηθεί στα πηγαδάκια των επενδυτών, καθώς θεωρούν αναπόφευκτο τον κίνδυνο μιας σοβαρής επιδείνωσης των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως εξηγούν, μάλιστα, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, το αίσθημα του φόβου είναι τόσο υψηλό που μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό… καύσιμο για το ανοδικό ράλι των αγορών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η διαδικασία επανακαθορισμού των επενδυτικών χαρτοφυλακίων έχει ήδη αρχίσει. Πλέον οι επενδυτές – μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου – στρέφονται από την Ευρωζώνη, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, τον βιομηχανικό κλάδο, την ενέργεια και την τεχνολογία.

Πλέον οι επενδυτές έχουν εναποθέσει το σύνολο των προσδοκιών τους στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ποντάροντας στο τύπωμα χρήματος, με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και την ανάταση, κατ’ επέκταση, των οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider