Σε χαμηλά τριών μηνών oδήγησε τη Wall το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά τριών μηνών oδήγησε τη Wall το Brexit

Ισχυρότατους κραδασμούς προκάλεσε στις κυριότερες διεθνείς αγορές, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, το «φάντασμα» του Βrexit, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για τη Βρετανία μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία.

Τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, καθώς Βρετανία και Ευρώπη κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά κι ενώ σχεδόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς το μέγεθος των επιπτώσεων του Brexit.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg τη Δευτέρα, διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει κραχ στις αγορές, έτσι όλοι μπορούν να καθησυχασθούν ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση, τόνισε, διευκρινίζοντας: «Έχουμε τα μέσα, ιδιαίτερα τη συνεργασία των κεντρικών τραπεζών, για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα , να καθησυχάσουμε τις αγορές και να παράσχουμε ρευστότητα, εάν χρειασθεί».

Σε χαμηλά τριών μηνών έριξε τη Wall το Brexit

Η αμερικανική αγορά επιδόθηκε σε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να μοιάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση 1,5 -2,5%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών και τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει πάνω από 250 μονάδες. Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, ήτοι από τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, o Dow Jones υποχώρησε κατά 1,50% στις 17.140,24 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,41% στις 4.594,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο της Wall, S&P 500, κατέγραψε πτώση 1,81% στις 2.000,54 μονάδες, κατορθώντας με «νύχια και με δόντια» να κρατηθεί πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 μονάδων.

Σε χαμηλά 4 μηνών βυθίστηκε η Ευρώπη

Aνελέητο σφυροκόπημα σημειώθηκε στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς ο εφιάλτης του Brexit έχει προκαλέσει πανικό στις τάξεις των επενδυτών κι ενώ η στερλίνα έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 31ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με βαριές απώλειες 4,11% στις 308,75 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Πρωταγωνιστές της πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποδείχθηκαν ο ταξιδιωτικός κλάδος και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, χάνοντας άνω του 7,5%.

Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,55% στις 5.982,20 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 3,02% στις 9.268,66 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,86% στις 4.030,28 μονάδες.

Πτώση χωρίς... φρένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε «Κουτί της Πανδώρας» εξελίσσεται το Brexit για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε απώλειες 2,89% στη δεύτερη συνεδρίαση μετά τις βρετανικές κάλπες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,52,67 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 195,85 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 9,58 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Η διαδοχική απώλεια των 530 και 520 μονάδων με αυξημένο τζίρο και η υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο δείχνουν πως η αγορά δύσκολα θα αποφύγει τη δοκιμασία των 470 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, εκτός από το Brexit, δοκιμάζεται και από τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τους επενδυτές να θεωρούν πως σε περίπτωση ψήφισης της απλής αναλογικής η Ελλάδα θα μπει σε νέες φουρτούνες δεδομένου του κινδύνου ακυβερνησίας.

Η θετική έκθεση της Moody's για τις προοπτικές ρευστότητας των τραπεζών δεν απέτρεψε τις μαζικές ρευστοποιήσεις. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,34% στις 665,79 μονάδες. Η Eurobank έκλεισε με απώλειες 13,96%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 9,04%, η Πειραιώς κατά 5,11% και η Εθνική κατά 4,12%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,03%, στις 1.385,56 μονάδες, ενώ στο -2,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 660,16 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider