Στα τάρταρα οι αγορές ελέω Brexit, σε χαμηλό 10 μηνών η Wall

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα τάρταρα οι αγορές ελέω Brexit, σε χαμηλό 10 μηνών η Wall

Το σοκ του Brexit στοίχειωσε τις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στον πλανήτη να επιδίδονται σε ελεύθερη πτώση μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πτωτικό σπιράλ προειδοποιούν χρηματιστηριακοί αναλυτές και προβλέπουν πως «το short ήρθε για να μείνει», προαναγγέλλοντας ακόμη μεγαλύτερες αναταράξεις στις αγορές προσεχώς.

Κραχ σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά, με τους δείκτες να υποχωρούν άνω του 3%. Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, παρέσυρε τους αμερικανικούς δείκτες στη μεγαλύτερη – σε ημερήσια βάση – βουτιά σε διάστημα σχεδόν 10 μηνών.

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους από τον Αύγουστο του 2015, ενώ, σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, ο Nasdaq άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2011. Ειδικότερα, ο Dow Jones έχασε πάνω από 600 μονάδες, για να κλείσει στις 17.399,86 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,39%. Ο Nasdaq κατέγραψε βαριές απώλειες 4,12% στις 4.70,98 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,60% στις 2.037,30 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας η Wall Street κατέγραψε απώλειες, για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Η χειρότερη συνεδρίαση της εξαετίας για τις ευρωπαϊκές αγορές

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν νωρίτερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2008. Ειδικότερα, ο δείκτης έκλεισε με πτώση 7,03% στις 321,98 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν βίαια στα νέα του δημοψηφίσματος. Η μαζική φυγή κεφαλαίων που σημειώθηκε δεν έχει προηγούμενο. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την Παρασκευή έκαναν φτερά μόνο από το βρετανικό χρηματιστήριο κεφάλαια ύψους 125 δισ. στερλινών! (171 δισ. δολάρια). Σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς της Quartz, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε… 15 χρόνια οικονομικής συνεισφοράς της Μεγάλης Βρετανίας στα ευρωπαϊκά κονδύλια!

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 3,15% στις 6.138 μονάδες. Απώλειες 6,82% κατέγραψε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης για να κλείσει στις 9.557 μονάδες. Ισχυρότερο είναι το πλήγμα που δέχθηκε ο CAC 40 του Παρισιού, υποχωρώντας κατά 8,04% στις 4.106 μονάδες. Βουτιά πάνω από 12% κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Ιταλία και Ισπανία.

Συντρίμμια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Συντρίμμια» άφησε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο σεισμός του Brexit, με την ελληνική κεφαλαιαγορά να κλείνει με απώλειες 13,42% και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει συνολικά 29,68% σε ημερήσια βάση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,42%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένη και ανήλθε στα 161,671 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 300.490.431 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 11 μετοχές, 105 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 8,83%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 15,30%, ενώ από τις αρχές Ιουνίου σημειώνει πτώση 17,55%.

Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου 2016, ενώ το μέγεθος της πτώσης είναι το τρίτο μεγαλύτερο από το 1987. Σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης η αγορά απώλεσε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 5,4 δισ. ευρώ.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-30% στα 0,616 ευρώ), της Alpha Bank (-29,66% στα 1,66 ευρώ), της Πειραιώς (-29,60% στα 0,176 ευρώ) και της Εθνικής (-29,45% στα 0,194 ευρώ).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, εφεξής η συσχέτιση του ελληνικού χρηματιστηρίου µε τις ξένες αγορές θα παραµείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιµήσεις θα αντιµετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιµήσεις των αντίστοιχων κλάδων/µετοχών στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει χαρακτηριστικά πως μετά το κλείσιμο της Παρασκευής όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί µέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ηµερήσια διαγράµµατα προσεγγίσει τις υποτιµηµένες ζώνες τιµών.

«Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραµένουν µε τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν µε καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαµηλών του Γενικού ∆είκτη», αναφέρει και υποστηρίζει πως «η πτωτική κίνηση βρίσκεται ακόµα στο ξεκίνηµα της, οι έντονες διακυµάνσεις παραµένουν εντός προγράµµατος και η ανάκαµψη των τιµών συνδέεται αποκλειστικά µε την τάση των κυριότερων ξένων χρηµατιστηρίων».

«Το short ήρθε για να μείνει»

«Το short ήρθε για να μείνει» δηλώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές παρακολουθώντας το μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων που έχει κατακλύσει τις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, μετά το οριστικό «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο insider.gr, «το κραχ που σημειώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια την Παρασκευή είναι διόρθωση. Δεν θεωρείται καν πτώση. Η πτώση δεν έχει αρχίσει ακόμη. Οι αγορές βρίσκονται υπό την επήρεια σοκ και είναι λογικό. Διανύουμε μόλις τις πρώτες ώρες του Brexit και έχουμε ακόμη πολλά να δούμε…».

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, οι αγορές περνούν το κατώφλι μιας νέας φάσης αναταράξεων η οποία θα διαρκέσει από έναν έως τρεις μήνες. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία τοποθέτηση long», σημειώνουν, συστήνοντας, ταυτόχρονα, μεγάλη προσοχή στους επενδυτές, για τους μήνες – τουλάχιστον – Ιούλιο και Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακραίες κινήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες και στην αγορά συναλλάγματος, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές παραδέχονται πως μετά τις νέες, ραγδαίες εξελίξεις είναι θέμα χρόνου πλέον η απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1 προς 1. «Βραχυπρόθεσμα θα δούμε την απόλυτη ισοτιμία», εξηγούν, τοποθετώντας χρονικά τις προβλέψεις τους το αργότερο σε ορίζοντα τριών μηνών.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως παρά το παρακινδυνευμένο της υπόθεσης, εάν η βρετανική λίρα υποχωρήσει πάρα πολύ, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τότε ίσως να αποτελέσει ευκαιρία για «αγορά».

«Οι Βρετανοί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές»

«Το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα ηχηρό μήνυμα ενός λαού το οποίο οι αγορές πρέπει να αφουγκραστούν και να κατανοήσουν. Μια πρώην αυτοκρατορία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν πως μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε για την Ευρώπη και ο επανακαθορισμός της ευρωπαϊκής ιδέας κρίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε», τονίζουν.

Επιχειρώντας μάλιστα και μια πιο πολιτική προσέγγιση της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργείται στην Ευρώπη μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι αναλυτές της αγοράς διαμηνύουν πως «τώρα ήρθε η ώρα του Βερολίνου». Με ποιον τρόπο; «Η Γερμανία έρχεται αναπόφευκτα προ των ευθυνών της», στην κατεύθυνση του καθοριστικού ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει το Βερολίνο στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider