«Μαύρη Παρασκευή» με κραχ σε νομίσματα και μετοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρη Παρασκευή» με κραχ σε νομίσματα και μετοχές

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τραπεζικές μετοχές στην αρχή της συνεδρίασης πραγματοποίησαν «βουτιά» έως και 30%, ενώ απώλειες άνω του 7% κατέγραψε ο FTSE στο Λονδίνο, ισχυροί είναι οι τριγμοί και στην Γερμανία με τον δείκτη DAX να υποχωρεί αρχικά κατά σχεδόν 10%.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 6,54% στις 323 μονάδες. Λίγο μετά τις 13:30 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 4,66% στις 6.043 μονάδες, απώλειες 6,64% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.570 μονάδες, ισχυρότερο το πλήγμα στον CAC του Παρισιού που σημειώνει πτώση 7,93% στις 4.111,81 μονάδες.

Πολλές ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές. Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών όπως η Barclays και η Royal Bank of Scotland έπεσαν έως και 20% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Άγγιξε χαμηλό 30ετίας η στερλίνα

Αρνητική ιστορία γράφει η βρετανική στερλίνα μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 30ετίας έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.

Η υποχώρηση της στερλίνας κατά σχεδόν 10% κάνει την Παρασκευή μια από τις χειρότερες ημέρες για το βρετανικό νόμισμα με την σύγκριση της διαβόητης «Μαύρης Τετάρτης» του 1992 όπου η στερλίνα υποχώρησε κατά 4,1% έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Βρετανία να βγάλει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.


Λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδος η στερλίνα υποχωρούσε κατά 7,80% έναντι του δολαρίου στα 1,3712 δολάρια. Νωρίτερα είχε αγγίξει τα 1,3229 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 2,83% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,1064 δολάρια.

Ασφαλές καταφύγιο αναζητούν οι επενδυτές

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο χρυσό και τα γερμανικά ομόλογα, αφήνοντας τα νομίσματα και τις μετοχές. Η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 5,06% ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί στο -0,198%.

Σε νέο χαμηλό οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων κινείτο σε νέο χαμηλό επίπεδο σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ομολόγων Tradeweb, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit. Η 10ετής απόδοση υποχώρησε στο 1,008% εν μέσω έντονων διακυμάνσεων.

Η πλατφόρμα Tradeweb ξεκινά συνήθως την παροχή στοιχείων στις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο σήμερα άνοιξε στις 04.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) μια ιστορικής, όπως φαίνεται, ημέρας, επισημαίνει το Reuters.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινούνταν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο -0,10% σύμφωνα με το Tradeweb, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κινούνταν σε χαμηλό τετραετίας στο 1,406%.

Κραχ στην Ασία – Έκτακτα μέτρα σχεδιάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Κραχ στις αγορές της Ασίας έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς η απόφαση υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί το ιαπωνικό χρηματιστήριο σε απώλειες άνω του 7%. Αντίστοιχη αναμένεται η εικόνα σε Ευρώπη και Αμερική, με τα futures των δεικτών να δείχνουν κάθετη πτώση στο άνοιγμα των αγορών.

Αναλυτικά, οι απώλειες για τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο ξεπερνούσαν το 7%. Μικρότερες οι απώλειες στην Κίνα με τον δείκτη Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,33%, ενώ ισχυρότερο ήταν το πλήγμα για το δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,19%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε «έτοιμη να διοχετεύσει ρευστότητα σε συνεργασία με τις άλλες κεντρικές τράπεζες» ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις αγορές που ενέδωσαν στον πανικό μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τις διεθνείς αρχές, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις συνέπειες του αποτελέσματος στις χρηματαγορές. Η Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει επαρκή ρευστότητα, κυρίως χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του swap που ισχύει μεταξύ των έξι κεντρικών τραπεζών και έτσι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αγορών», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ένας μηχανισμός που συγκροτήθηκε το 2013 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την παροχή ρευστότητας. Μια ευκολότερη προσβασιμότητα σε ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό δίχτυ ασφαλείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider