Fed: Brexit, Eλλάδα και Trump κρίνουν την αύξηση επιτοκίων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Brexit, Eλλάδα και Trump κρίνουν την αύξηση επιτοκίων

«Πενήντα - πενήντα» είναι οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας το διήμερο 14-15 Ιουνίου.

«Η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο είναι πιθανή, αλλά ίσως και να μην υλοποιηθεί. Η Fed δεν αποκλείεται να τηρήσει στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εγχώριες, αλλά και διεθνείς εξελίξεις, προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση», δηλώνει στο insider.gr o επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Βέης.

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, αργότερα την Παρασκευή, κατά την παρουσία της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Harvard. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών εκτιμούν πως η Yellen πιθανότατα θα είναι «σφίγγα» και δεν θα αποκαλύψει έτσι εύκολα τα επόμενα σχέδια για τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. H συζήτηση όμως για πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο έχει ήδη «φουντώσει».

«Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της η Fed, προτού καταλήξει σε απόφαση για τη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής», επισημαίνει ο κ. Βέης. Οι παράγοντες αυτοί ξεκινούν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου) και φτάνουν μέχρι και το ελληνικό ζήτημα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ίσως και να απέτρεπε τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Tον δικό του… ρόλο στις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα διαδραματίσει και η στάση του Donald Trump, ο οποίος βρίσκεται πλέον «αγκαλιά» με το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. «Μια ακόμη εκκεντρική δήλωση του Trump μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αναταραχών στην αμερικανική αγορά», υποστηρίζει ο κ. Βέης, για να επιβεβαιώσει εκείνο που πλέον όλοι γνωρίζουν: «Η αγορά φοβάται τον Trump».

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως τον προηγούμενο μήνα ο Trump είχε προαναγγείλει πως εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα εξετάσει την αντικατάσταση της Yellen. «Νομίζω ότι έχει κάνει μια χρήσιμη δουλειά. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο περί επαναδιορισμού της, θα εξέταζα περισσότερο το ενδεχόμενο να τοποθετήσω άλλους ανθρώπους στο τιμόνι της Fed», είχε τονίσει ο Trump τον περασμένο Απρίλιο.

Η Yellen ανέλαβε τη θέση τον Φεβρουάριο του 2014 για τετραετή θητεία, υπό τον Barack Obama.

Τα πρακτικά μίλησαν…

Την ετοιμότητα της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, τον ερχόμενο Ιούνιο, πυροδότησαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής.

Τα πρακτικά δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 18 Μαΐου και αφορούσαν στην τελευταία συνεδρίαση της FOMC, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26-27 Απριλίου. Όπως προέκυψε, λοιπόν, από τα πρακτικά, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να ισχυροποιείται η αμερικανική οικονομία.

«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι κρίνουν πως εάν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να επιβεβαιώσουν τόνωση της ανάπτυξης και βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο, τότε ίσως να ήταν κατάλληλη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, στο εύρος του 0,25%-0,50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider