Ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε σήμερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε χθες, χάρη στα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και τα νέα για τη σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα, που χθες έκλεισε στις 6,9 λίρες ανά δολάριο, έχει υποτιμηθεί κατά 45% φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Η βουτιά του έως και 18% την Παρασκευή έπληξε τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Στις 10:49 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 6,54 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5%.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με περίπου 1.000 επενδυτές για να συζητήσει την οικονομία ίσως προσέφερε στήριξη στο νόμισμα.

«Νομίζω ότι η τηλεδιάσκεψη με επενδυτές που προγραμμάτισε ο Αλμπαϊράκ βοήθησε τη λίρα να ενισχυθεί», δήλωσε ο Ισίκ Οκτέ, αναλυτής στην TEB Investment. «Πιστεύω ότι σε αυτή την τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν νέα και σημαντικά θέματα, διαφορετικά δεν θα γινόταν τέτοια απόπειρα».

«Στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες αλλά μπορούμε παράλληλα να μιλήσουμε για συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε χρηματιστής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.