Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Συνεχίζει να καταρρέει η τουρκική λίρα, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία δολαρίου/λίρας διαμορφωνόταν σε νέα χαμηλά 4,4612, με το αμερικανικό νόμισμα να κερδίζει 2,19% την Τρίτη έναντι του τουρκικού. Η ισοτιμία ευρώ/λίρας διαμορφωνόταν στο 5,2930 την ίδια ώρα, ενισχυμένη κατά 1,9%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επέφερε νέο πλήγμα στη λίρα, καθώς σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη υπογραμμίζει ότι η κλιμάκωση των κινδύνων στον τραπεζικό κλάδο της Τουρκίας είναι πιθανό να αναγκάσει τους ξένους επενδυτές να αναθεωρήσουν την έκθεσή τους στη χώρα και τις τράπεζες.

Με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα από το Λονδίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιφέρει ήδη πλήγμα στη λίρα, καθώς δεσμεύτηκε να θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο τη νομισματική πολιτική της χώρας εάν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δηλώσεις αυτές τρομοκράτησαν τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ποντάρει σε αύξηση των επιτοκίων της λίρας προκειμένου να ανακοπεί η εκρεοή κεφαλαίων από τη χώρα. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις, όμως, ανησυχούν για την «απέχθεια» του Τούρκου προέδρου για τα υψηλά επιτόκια.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει «βυθιστεί» άνω του 14% έναντι του δολαρίου –σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των νομισμάτων αναπτυσσόμενων κρατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider