Ρούβλι και τουρκική λίρα σφυροκοπούνται στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρούβλι και τουρκική λίρα σφυροκοπούνται στις αγορές

Το σκληρό τους «πρόσωπο» δείχνουν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές σε ρούβλι και τουρκική λίρα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων σε διπλωματικό αλλά και εμπορικό επίπεδο.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε «στενό κλοιό» ρευστοποιήσεων υπό τον φόβο μαζικών εκροών κεφαλαίων από την Τουρκία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης και εν μέσω ανησυχιών σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς και λόγω φόβων για υπερθέρμανση της οικονομίας, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Για πρώτη φορά, η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο 4,10, από 4,075 που ήταν τη Δευτέρα, ενώ έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, σε κάθε ευρώ αναλογούν 5,13 τουρκικές λίρες.

Ο τουρκικός δείκτης Borsa Istanbul 100 έσπασε νέο πτωτικά νέο φράγμα παρασύροντας και το νόμισμα, όπως επισημαίνει στους Financial Times ο Πιότς Ματίς από τη Rabobank. «Μια τέτοια διάσπαση είχαμε προειδοποιήσει ότι θα δώσει αρνητικό σήμα στη λίρα, καθώς υποδηλώνει ότι οι ξένοι επενδυτές συρρικνώνουν τις θέσεις τους σε τουρκικές μετοχές», εξηγεί.

Η εξαγγελία επενδυτικού πακέτου 34 δισ. δολαρίων από τον πρόεδρο Ερντογάν τη Δευτέρα επιδείνωσε αυτούς τους φόβους, καθώς συνεπάγεται επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, σημειώνουν οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman σε σχετική τους έκθεση.

Τρίτη ημέρα πτώσης για το ρούβλι

Σε αντίθεση με την τουρκική λίρα που βρίσκεται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από την προηγούμενη Παρασκευή.

Σήμερα, Τετάρτη, η ισοτιμία ευρώ/ρούβλι είναι 0,012 ευρώ ανά ρούβλι, δηλαδή κάθε ευρώ ισούται με 79,5 ρούβλια.

Το ρωσικό νόμισμα έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 την Τετάρτη, μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος 40 επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες, το ρούβλι έχει καταγράψει σοβαρές απώλειες για να υποχωρήσει η ισοτιμία ευρώ/ρούβλι στα επίπεδα του 79. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το ρούβλι μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε την προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων για αυτή την εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά, που λαμβάνει τέτοια απόφαση από το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider