«Ακατάλληλα» τα ψηφιακά νομίσματα, προειδοποιεί η ΕΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ακατάλληλα» τα ψηφιακά νομίσματα, προειδοποιεί η ΕΕ

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές που στρέφονται στα κρυπτονομίσματα εξέδωσαν οι εποπτικές αρχές του Ευρωσυστήματος (ESAs) κάνοντας λόγο για «ακατάλληλα» assets που κρύβουν πολλούς κινδύνους.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕIΟPA) ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό: να «ανοίξουν» τα μάτια του καταναλωτικού κοινού που στρέφεται στο Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Τα εποπτικά όργανα προειδοποιούν ότι πρόκειται για «προϊόντα» με τεράστια μεταβλητότητα τιμής και σοβαρούς κινδύνους, τα οποία είναι ακατάλληλα για επένδυση, αποταμίευση ή συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Στο Ευρωσύστημα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών στρέφεται στα ψηφιακά νομίσματα αγνοώντας τους κινδύνους που κρύβουν. Σημειώνουν δε ότι η διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, τους τελευταίους μήνες εμφανίζει σαφή σημάδια φούσκας και όσοι τα αγοράζουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και όλα τους τα χρήματα.

Δεν υπάρχει εποπτεία

Επιπλέον, τονίζουν οι εποπτικές αρχές, τα ψηφιακά νομίσματα διαπραγματεύονται σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, όπως αυτές ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο σημαίνει ότι δεν προστατεύονται.

Αν, για παράδειγμα, κάποιο κρυπτονόμισμα στο οποίο έχουν επενδύσει τα χρήματά τους πάψει να διαπραγματεύεται στην αγορά ή εάν το κεφάλαιό τους κλαπεί από χάκερ, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο.

Προβλήματα λειτουργίας

Τα ψηφιακά ανταλλακτήρια αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα λειτουργίας λόγω απότομης αύξησης της συναλλακτικής κίνησης και των χρηστών. Για όση ώρα το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, οι χρήστες δεν μπορούν να δώσουν εντολές αγοράς ή πώλησης και κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες ζημιές λόγω των απότομων διακυμάνσεων στην τιμή των κρυπτονομισμάτων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση που απευθύνουν οι ευρωπαϊκές αρχές στους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι το Bitcoin «δεν είναι νόμισμα», ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο οδηγίες για τις δημόσιες προσφορές νομισμάτων (Initial Coin Offerings, ICOs). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, δε, έχει προβεί σε ανάλογες προειδοποιήσεις/γνωματεύσεις το 2013, το 2014 και το 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider