Κρυπτορούβλι, η «συνταγή» του Πούτιν ενάντια στις κυρώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτορούβλι, η «συνταγή» του Πούτιν ενάντια στις κυρώσεις

Στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος στρέφεται το Κρεμλίνο -παρότι παραδοσιακά αποστρέφεται την τεχνολογία- προκειμένου να βρει έναν τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί η ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος με βάση την τεχνολογία Blockchain, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό. Ο Σέργκεϊ Γκλάτζεφ, οικονομικός διευθυντής του Πούτιν, δήλωσε σε πρόσφατο κυβερνητικό συμβούλιο ότι το «κρυπτορούβλι» θα βοηθήσει στον διακανονισμό των κρατικών συναλλαγών με εταίρους από άλλα κράτη παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. «Θα πρόκειται για το γνωστό ρούβλι, με τη διαφορά ότι η κυκλοφορία του θα υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλές κυβερνήσεις αυταρχικών καθεστώτων, όπως η Βόρεια Κορέα, «στοκάρουν» μανιωδώς κρυπτονομίσματα προκειμένου να κάνουν σε πληρωμής στη μαύρη αγορά ή ετοιμάζονται να εκδώσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα, όπως το «petro» της Βενεζουέλας.

Παρότι τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, παρέχουν ανωνυμία στον χρήστη, δεν είναι σαφές πώς το κρυπτορούβλι μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες και τους πολίτες της Ρωσίας ώστε να ξεπεράσουν το εμπόδιο των κυρώσεων ή να αποφύγουν τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών. Άγνωστο παραμένει, επίσης, κατά πόσο το ρωσικό κρυπτονόμισμα θα εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα ή τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες θα μπορούν να ανοίγουν και τους λογαριασμούς.

Στη Ρωσία, αντλήθηκαν περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια το 2017 μέσω των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO). Ουσιαστικά πρόκειται για «ψηφιακές» δημόσιες προσφορές, κατά τις οποίες οι start-ups πωλούν ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού με τη μορφή «κουπονιών» –τα λεγόμενα «tokens» έναντι ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin ή το Ether. Ο αγοραστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να πωλήσει τα tokens στο Internet αλλά δεν θεωρείται μέτοχος της εταιρείας.

Ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πολλές κυβερνήσεις για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας Blockchain. Η σουηδική Riksbank εξετάζει σοβαρά την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, σε αντίθεση με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας που διατηρούν επιφυλακτική στάση, προς το παρόν, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω τεχνολογία «ανώριμη».

Ο Σάσα Ιβάνοφ, ιδιοκτήτης της Waves που αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα Blockchain στη Ρωσία, παρομοιάζει την αγορά κρυπτονομισμάτων με τη «μη ελεγχόμενη χρηματοοικονομική αγορά του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider