Η «κρυπτομανία» απογειώνει το Bitcoin στα 10.000 δολάρια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «κρυπτομανία» απογειώνει το Bitcoin στα 10.000 δολάρια

Σε πρωτοφανές ράλι επιδίδεται το Bitcoin, παρά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων ότι πρόκειται μια από τις μεγαλύτερες «φούσκες» της πρόσφατης ιστορίας.


Το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα «σκαρφάλωσε» τη Δευτέρα στα 9.500 δολάρια, σημειώνοντας άλμα 3% εντός της ημέρας. Από την αρχή του έτους, η αξία του έχει 9πλασιαστεί και τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει την πορεία του προς τα 10.000 δολάρια.

Μία μέρα μετά τη δήλωση του διαχειριστή κεφαλαίων Μάικ Νόβογραντζ ότι το Bitcoin έχει «ταβάνι» τα 10.000 δολάρια, ο Τόμας Λι της Fundstrat διπλασίασε την τιμή-στόχο του κρυπτονομίσματος στα 11.500 δολάρια για τα μέσα του 2018, αλλά το ψηφιακό νόμισμα δείχνει ότι μπορεί να πιάσει πολύ νωρίτερα αυτόν τον στόχο. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αξία του αυξήθηκε κατά 45%.

«Η άνοδος του Bitcoin αυτή την εβδομάδα δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των κρυπτονομισμάτων, η οποία τροφοδοτείται από το τσουνάμι των κερδοσκοπικών συναλλαγών στα ιαπωνικά χρηματιστήρια και την είσοδο των θεσμικών επενδυτών στα κρυπτονομίσματα», αναφέρει στο Bloomberg ο Τόμας Γλκούκσμαν από το ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Gatecoin στο Χονγκ Κονγκ.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των επενδυτικών οίκων, οι επενδυτές συρρέουν στο Bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα. Το τελευταίο έτος, οι λογαριασμοί στο Coinbase –μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης του Bitcoin και του Εthereum– έχουν τριπλασιαστεί στα 13 εκατομμύρια.

«Το Bitcoin δεν είναι απάτη», δηλώνει ο Νικολάι Στορόνσκι, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ψηφιακής τράπεζας Revolut που έχει «αγκαλιάσει» τα ψηφιακά νομίσματα. Η Revolut ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι ξεπέρασε το 1 εκατ. πελάτες, εγγράφοντας στη βάση της τουλάχιστον 3.500 πελάτες κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Revolut, το 99% των συναλλαγών σε Bitcoin έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και μόνο το 1% του όγκου συναλλαγών αφορά σε πραγματικές συναλλαγές, όπως πληρωμές αγαθών ή υπηρεσιών στο Internet. Ο Στορόνσκι επισημαίνει, πάντως, τις ομοιότητες που έχει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα με το πετρέλαιο. «Αν κοιτάξετε την αγορά πετρελαίου, το 90% των συναλλαγών είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μόνο το 10% έχουν αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία», αναφέρει.

Η «μανία» των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα έχουν αναγκάσει τις τράπεζες της Wall Street να ρίξουν «νερό στο κρασί τους», καθώς δεν μπορούν πλέον να… σνομπάρουν το «νόμισμα-φαινόμενο». Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, ήταν από τους πρώτους που αποκάλεσαν «απάτη» το Bitcoin και χαρακτήρισε όσους επενδύουν σε αυτό «ηλίθιους». Ο επενδυτικός κολοσσός, πάντως, φαίνεται να αλλάζει στάση, αφού τα κέρδη που καταγράφουν πλέον τα ψηφιακά νομίσματα είναι… πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσει κανείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider