Στα ύψη το ευρώ μετά τις δηλωσεις Ντράγκι

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη το ευρώ μετά τις δηλωσεις Ντράγκι

Κέρδη άνω του 1% καταγράφει το ευρώ στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι από την Φρανκφούρτη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το πρόσφατο ράλι του νομίσματος αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας και χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, νωρίς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2015 δολάρια από το επίπεδο των 1,1917 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωζώνης, χωρίς να προβεί σε κάποια αλλαγή ούτε στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE), τουλάχιστον στην επίσημη ανακοίνωση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μετέθεσε για τον Οκτώβριο τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις τιμές.

Υπό κανονικές συνθήκες, η απόσυρση των νομισματικών κινήτρων θα οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας χρήματος (ευρώ) στην αγορά και αυτό σημαίνει περαιτέρω ενδυνάμωση του νομίσματος που διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα τα προηγούμενα χρόνια εν μέσω αβεβαιότητας για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Μέχρι σήμερα, ο Ντράγκι έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, παρακολουθώντας στωικά την άνοδο του ευρώ, αν και η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενη είναι στη Φρανκφούρτη, αφού καθιστά τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις επενδύσεις λιγότερο ελκυστικά στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Στο παρελθόν, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε αφήσει να εννοηθεί σε αντίστοιχες περιστάσεις ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις του ευρώ, δίνοντας έτσι μια ανάσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Μένει να φανεί εάν κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και σήμερα.

Στην αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 4 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,48%, από 5,50%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,30% να διαμορφωθεί στο 5,18%, από 5,17% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,162%, από -0,161%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,213%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,273%, από 0,274%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,330% και τέλος στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1971 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider