4+1 απαντήσεις που λύνουν τον «γρίφο» του Bitcoin

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
4+1 απαντήσεις που λύνουν τον «γρίφο» του Bitcoin

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα ψηφιακά νομίσματα –γνωστά και ως κρυπτονομίσματα– ιδίως, μάλιστα, μετά την εκτόξευση του Bitcoin άνω του 600% τον τελευταίο χρόνο.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Saxo Bank είχε συμπεριλάβει στα «10 ακραία σενάρια για το 2017» την εκτίναξη του Bitcoin στα 2.100 δολάρια, από 700 που ήταν στο τέλος του 2016. Σήμερα, η αξία του πιο διαδεδομένου κρυπτονομίσματος ξεπερνά τα 4.500 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως την προηγούμενη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα μέσω των ανταλλακτηρίων, γεγονός που έχει ασκήσει πιέσεις στο Bitcoin στα επίπεδα των 4.100 δολαρίων, από 4.900 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Και πάλι, όμως, το ψηφιακό νόμισμα θεωρείται από πολλούς κλασική περίπτωση φούσκας.

Ας δούμε 5 ερωτήσεις-απαντήσεις που «ρίχνουν φως» στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων:

1. Τι είναι το Bitcoin;

Σε αντίθεση με το κανονικό χρήμα που τυπώνεται στα πιεστήρια των κεντρικών τραπεζών, τα ψηφιακά νομίσματα παράγονται σε «ορυχεία». Εκεί, με τη βοήθεια πανίσχυρων υπολογιστών, οι ταλαντούχοι «ανθρακωρύχοι» λύνουν κρυπτογραφικά προβλήματα μετατρέποντας την υπολογιστική ισχύ σε ψηφιακό χρήμα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν την εγκυρότητα των συναλλαγών σε Bitcoin σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Τον Ιούλιο, μάλιστα, ξεπεράστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο στην περαιτέρω διάδοση του ως παγκόσμιο νόμισμα. Η κοινότητα του ψηφιακού νομίσματος αποδέχθηκε μια αναβάθμιση λογισμικού με την ονομασία SegWit2x που στοχεύει στο να αυξήσει την δυνατότητα συναλλαγών που μπορεί να διαχειριστεί το δίκτυο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πλέον το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς αξίας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο φθηνά.

2. Πώς μπορώ να αγοράσω Bitcoin;

Το πρώτο βήμα για να αγοράσει κανείς το ψηφιακό νόμισμα είναι να κατεβάσει ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», όπως είναι το Blockchain. Μέσω αυτής της εφαρμογής wallet, ο χρήστης θα χρησιμοποιήσει τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα για να αγοράσει Bitcoin με βάση την ισοτιμία που ισχύει τη δεδομένη στιγμή.

Στο Bitcoin wallet μπορεί να διατηρεί το «κομπόδεμά» του σε ψηφιακό νόμισμα και να κάνει αγορές και άλλες συναλλαγές στο Internet, σε ιστότοπους που αποδέχονται Bitcoin. Μια σειρά από εταιρείες –εμπορικές ή μη- δέχονται το Bitcoin ως μέθοδο συναλλαγής, μεταξύ των οποίων η Microsoft, ο δημοσιογραφικός οργανισμός Bloomberg και η φιλανθρωπική οργάνωση Save the children.

3. Τι είναι τα ψηφιακά ανταλλακτήρια;

Μεγάλο ποσοστό των χρηστών Bitcoin, χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα για να κάνουν trading. Εκτός από τις τεράστιες διακυμάνσεις στην τιμή του, που προϋποθέτουν επενδυτές με… γερό στομάχι, το Bitcoin προσφέρει ευκαιρίες για κερδοσκοπία Arbitrage, αφού η τιμή του μπορεί να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα ή από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο.

Για τη χρήση αυτή, οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν εγγραφή σε ένα ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων, όπως είναι οι πλατφόρμες iForex, Coinbase κ.α. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι όσοι έχουν σκοπό να αποταμιεύσουν σε Bitcoin, θα πρέπει να φυλούν τα ψηφιακά τους νομίσματα στο προσωπικό τους ψηφιακό πορτοφόλι, και όχι στον λογαριασμό τους σε ψηφιακό ανταλλακτήριο που είναι πιο ευάλωτα στις κυβερνοεπιθέσεις. Πράγματι, τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις σε ψηφιακά ανταλλακτήρια με «θύμα» λογαριασμούς σε Bitcoin, μεταξύ άλλων.

4. Είναι το Bitcoin φούσκα;

Η εκτίναξη του κρυπτονομίσματος κατά 600% μέσα σε έναν χρόνο –από 600 δολάρια που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 σε 4.595 δολάρια που ήταν τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας – είναι ένας καλός λόγος ανησυχίας ότι το Bitcoin βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη φούσκα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το άλμα στην τιμή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική διάδοση της χρήσης του, αφού όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται τόσο ανεβαίνει η τιμή του. Επιπλέον, οι συναλλαγές στο ψηφιακό νόμισμα δεν «ανιχνεύονται» στο Internet, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για παράνομες εμπορικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, η Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους θεσμικούς επενδυτές να αγνοούν την αγορά των κρυπτονομισμάτων, όσο και εάν το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα δυσκολεύεται να αποδεχθεί ένα προϊόν του «σκοτεινού» κόσμου του Internet. «Ασχέτως του αν πιστεύετε στην επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή όχι, στην συγκεκριμένη αγορά κινείται πραγματικό χρήμα και χρειάζεται παρακολούθηση», αναφέρει σε σημείωμά της προς του πελάτες της η επενδυτική τράπεζα.

Αν και οι μεμονωμένοι επενδυτές ανταλλάζουν εικονικά νομίσματα σε διάφορα ανταλλακτήρια, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μείνει μακριά από την συγκεκριμένη αγορά λόγω του μικρού της μεγέθους και της μεταβλητότητας. Ωστόσο υπάρχουν οι μαζικές συναλλαγές για μεγαλύτερες εντολές.

5. Ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Bitcoin;

«Το Bitcoin πλησιάζει ταβάνι. Η διόρθωσή του είναι θέμα χρόνου», σχολιάζει ο Σίμπα Τζαφάρι, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs.

Πιο αισιόδοξος είναι ο Έιρον Λάσερ, συνιδρυτής της Breadwallet, ο οποίος εκτιμά ότι το Bitcoin θα διατηρήσει την αξία του την επόμενη πενταετία. «Είναι τα κρυπτονομίσματα φούσκα; Σίγουρα», ομολογεί ο ίδιος στο MarketWatch, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Όπως εκτιμά, η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική για το ψηφιακό χρήμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider