Το ισχυρό ευρώ απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ισχυρό ευρώ απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές για το ξέφρενο ράλι που καταγράφει το ευρώ, προειδοποιώντας ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι πολύ ευάλωτες ακόμη από την κρίση για να αντιμετωπίσουν ένα «σκληρό» ευρώ.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση, το ευρωπαϊκό νόμισμα διορθώνει από το χθεσινό ρεκόρ 2,5 ετών που οδήγησε την ισοτιμία πάνω από το 1,20. Στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,38% στα 1,1927 δολάρια. Οι αναλυτές, όμως, προβλέπουν διατήρηση των ανοδικών τάσεων στο ευρώ ιδίως όσο αποδυναμώνονται το δολάριο και η στερλίνα.

Όπως σχολιάζει στο CNBC ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του think tank Centre for European Policy Studies, μπορεί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία να καταγράφουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, αλλά οι πληγές της κρίσης δεν έχουν κλείσει οριστικά.

«Εάν το ευρώ δεν ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα των 1,20 ευρώ, θα μπορέσουν τα κράτη αυτά να διατηρήσουν τον ρυθμό ανάκαμψής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, θα έχουν πρόβλημα αφού τα προϊόντα τους θα ακριβύνουν για τα κράτη εκτός ευρώ και οι εξαγωγές θα βρεθούν υπό πίεση. Το ίδιο ισχύει και για τις κεφαλαιαγορές, αφού οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κοστίζουν πιο ακριβά για τους ξένους επενδυτές που συναλλάσσονται σε δολάρια ή γεν ή άλλα διεθνή νομίσματα.

Εάν, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρομολογήσει την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων, το ευρώ αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ –το οποίο με τη σειρά του «ροκανίζει» τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέφυγε να αποκαλύψει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση στην ομιλία του στο Jackson Hole την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις, τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού. «Το σημαντικό εδώ είναι να παρακολουθούμε την ανάκαμψη του πληθωρισμού και κατά πόσο αυτός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider