Επενδυτικός «παράδεισος» το ευρώ, σπάει το φράγμα του 1,20

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικός «παράδεισος» το ευρώ, σπάει το φράγμα του 1,20

Πάνω από το 1,20 εκτινάχθηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια, «πατώντας» πάνω στην εξασθένηση των βασικών του αντιπάλων, του δολαρίου και της στερλίνας.

Από την αρχή του χρόνου, το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει εκτοξευτεί κατά 13,8% έναντι του αμερικανικού που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα «στραβοπατήματα» του Τραμπ, μεταξύ άλλων. Σημαντικά κέρδη 13% καταγράφει, όμως, το ευρώ και σε σύγκριση με τη στερλίνα το 2017, αφού και το βρετανικό νόμισμα περνά «κρίση αυτοπεποίθησης» όσο πλησιάζει η στιγμή του Brexit.

«Η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία υπονομεύουν ταυτόχρονα το δολάριο και τη στερλίνα και καθιστούν το ευρώ πολιτικό παράδεισο στις συναλλαγματικές αγορές», σχολιάζει στο MarketWatch ο Βιράζ Πατέλ, ανώτατο στέλεχος συναλλαγματικής πολιτικής στην ING.

Ανέλπιστη ώθηση από το Jackson Hole

Μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες Ντράγκι και Γέλεν να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους στο Jackson Hole την προηγούμενη εβδομάδα, το ευρώ όμως κατέγραψε ράλι, αφού οι επενδυτές εισέπραξαν τη «σιωπή» του επικεφαλής της ΕΚΤ ως «υπόνοια» περαιτέρω ενίσχυσης στο μέλλον.

Ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα δίνουν, επίσης, τα βελτιωμένα στοιχεία τόσο σε εταιρικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο και η δυναμική αυτή φαίνεται πως θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τους αναλυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «βουτιά» της ανεργίας στο χαμηλό του 9,1% τον Ιούνιο και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το β’ τρίμηνο.

Ανακατατάξεις στα «μπαούλα» των κεντρικών τραπεζών

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται αναδιανομή στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών, ανάμεσα σε δολάριο και ευρώ, σύμωνα με τον Τιέρι Βίτζμαν από τη Macquarie. Όπως εξηγεί, μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι αργή αλλά θα στηρίξει τη σταδιακή ανάκαμψη του ευρώ μετά από μια οκταετία ισχυρών πιέσεων.

Το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου και το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στον «Σούπερ Μάριο» σε αναμονή ενδείξεων για απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Εάν το ευρώ παραμείνει άνω των 1,20 δολαρίων, μπορεί να δούμε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από την ενίσχυση του νομίσματος», εκτιμά ο Μπραντ Μπέτσελ της Jefferies. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίπεδα του 1,22-1,24 είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις από τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider