Η κόντρα για τα πυρηνικά «φρενάρει» το ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κόντρα για τα πυρηνικά «φρενάρει» το ευρώ

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν –ευτυχώς προς το παρόν μόνο λεκτικών.

Το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου στα 1,1766 το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από ράλι δύο μηνών που στηρίχθηκε στα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, την προοπτική απόσυρσης των μέτρων χαλάρωσης από την ΕΚΤ και τις πιέσεις που δέχεται το δολάριο.

Καθώς, όμως, κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό ηγέτη και τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του με αιχμή τα πυρηνικά, οι επενδυτές φαίνεται πως στρέφονται προς τα επενδυτικά καταφύγια, αν και προς το παρόν έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ψυχραιμία.

Παρ’ όλα αυτά, η ενδυνάμωση του ευρώ μοιάζει προδιαγεγραμμένη τους επόμενους μήνες. Η Morgan Stanley προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,22 το γ' τρίμηνο και στο 1,25 στο δ' τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, παρότι αναμένεται «φρένο» στην κατάρρευση του δολαρίου, το ευρώ θα συνεχίσει να ενισχύεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες (όπως αυτά στην Ελβετία και την Ιαπωνία) θα αρχίζουν να αυξάνουν την καθαρή τους έκθεση στο ευρώ από ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, το ευρώ έχει μετατραπεί σε νόμισμα περιουσιακών στοιχείων. Σε περαιτέρω αποτίμηση αναμένεται να οδηγήσει και η δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Η παγκόσμια τράπεζα «βλέπει» για πρώτη φορά στην 18ετή ιστορία του ευρώ να πλησιάζει η απόλυτη ισοτιμία με τη στερλίνα. Συγκεκριμένα αναμένεται η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας να διαμορφωθεί στο 1,02 το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider