Πού θα πάει η στερλίνα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα πάει η στερλίνα;

Ζημιές κατέγραψε για όγδοη συνεχή εβδομάδα η στερλίνα έναντι του ευρώ, ολοκληρώνοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί από την εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999.

Τη στερλίνα «βαραίνουν» μια σειρά από παράγοντες, τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς. Η αναστάτωση που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η υποτίμηση του γουάν, σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου, είναι μερικοί από αυτούς. Σε αυτές τις συνθήκες, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας μετατίθεται ακόμη πιο μακριά στο 2017, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Εάν οι ανησυχίες για την Κίνα και το πετρέλαιο παραμείνουν, αναμένουμε άνοδο του ευρώ έναντι της στερλίνας, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», σχολιάζει ο Marcus Hettinger από την Credit Suisse στη Ζυρίχη. Η αποστροφή στον κίνδυνο και τα «αναιμικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία» παρασύρουν ακόμη χαμηλότερα τη στερλίνα.

Την Παρασκευή, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του ευρώ, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 4% από τις αρχές του 2016. Πτώση σημείωσε και έναντι του δολαρίου, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2010. Οι αναλυτές προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της στερλίνας, εκτιμώντας ότι θα διολισθήσει έως τα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

Στον αντίποδα, οι τιμές του 10ετούς κρατικού ομολόγου ακολουθούν την άνοδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, οδηγώντας τις αποδόσεις στα χαμηλά εννέα ετών, καθώς η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές έχει ενισχύει τη ζήτηση για τίτλους σταθερού εισοδήματος.

«Παρατηρούμε μια εξασθένηση στα χρηματιστήρια που συνοδεύεται από αποστροφή στον κίνδυνο», επισημαίνει ο Simon Peck, αναλυτής επιτοκίων από τη Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. «Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων καλά κρατούν», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider