Σε ξέφρενο ράλι η στερλίνα - «Ανακουφίζει» τους επενδυτές η May

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ξέφρενο ράλι η στερλίνα - «Ανακουφίζει» τους επενδυτές η May

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον Οκτώβριο του 2008 καταγράφει η στερλίνα, μετά τη δέσμευση της Theresa May ότι το Brexit θα «περάσει» από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Λίγα λεπτά πριν τις 16:00, το βρετανικό νόμισμα κατέγραφε κέρδη 2,44% στο 113,09 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα υψηλά 11 ημερών. Αισθητή πτώση καταγράφει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, της τάξης του 0,86% την ίδια ώρα, υποχωρώντας στις 7.264,37 μονάδες. Στάση αναμονής τηρούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Έκπληξη προκαλεί, ωστόσο, η εκτίναξη της στερλίνας στον απόηχο των εξαγγελιών May για «σκληρό Brexit». Όπως αναφέρει στην Telegraph η Kathleen Brooks από το City Index, ο «οδικός χάρτης» που σκιαγράφησε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός φωτίζει αρκετά από τα σημεία του Brexit που παρέμεναν «θολά» τους 7 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το ιστορικό δημοψήφισμα.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά, η May έδωσε εγγυήσεις στον βρετανικό λαό ότι θα επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με άλλους εταίρους και ότι θα επιδιώξει την παραμονή της στην τελωνειακή ένωση. Η ίδια υπογράμμισε ότι επέλεξε αυτόν τον δρόμο γιατί δεν θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μια «τιμωρητική» συμφωνία στη χώρα.

Καθοριστικό παράγοντα στην ψυχολογία της αγοράς έχει παίξει και η δέσμευση της May ότι θα καταθέσει το «σχέδιο εξόδου» στη βρετανική Βουλή προς έγκριση, προτού οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει ο Anthony Cheung από την Amplify Trading, η στροφή στη στάση της May υποδηλώνει «ελαφρά υπαναχώρηση» της Βρετανίδας πρωθυπουργός. «Οι επενδυτές εξέλαβαν τα σχόλιά της [May] ως μια ευκαιρία να τοποθετηθούν στη στερλίνα προεξοφλώντας ανοδικές τάσεις στην αγορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η May χειρίστηκε το θέμα «εξαίσια», καθώς κατόρθωσε να διαλύσει τα σύννεφα πάνω τη βρετανική οικονομία υπό τον φόβο ενός «hard Brexit».

Για πρόσκαιρη ανακούφιση κάνει λόγο ο David Lamb, επικεφαλής συναλλαγών της FexCo Corporate Payments, στο MarketWatch, εξηγώντας ότι καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για αποτροπή του Brexit, αποδυναμώνεται και η σημασία της έγκρισης της εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider