«Κάλπικες λίρες» σε Βρετανία και Τουρκία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κάλπικες λίρες» σε Βρετανία και Τουρκία

Δύσκολες ώρες περνά η λίρα, τόσο σε βρετανικό όσο και σε τουρκικό έδαφος. Μπορεί οι δύο χώρες βρίσκονται σε σημείο καμπής για πολύ διαφορετικούς λόγους, αλλά έχουν ένα κοινό σημείο: το νόμισμά τους βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά υπό τον φόβο της «επόμενης ημέρας».

Διπλή δοκιμασία για τη στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα κατέρρευσε κάτω από τα 1,20 δολάρια τη Δευτέρα, για πρώτη φορά μετά τον προηγούμενο Οκτώβριο, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκοπεύει να ανακοινώσει την αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ προκειμένου να έχει ελευθερία κινήσεων στο μεταναστευτικό και τη δυνατότητα σύναψης εμπορικών συμβάσεων με τρίτες χώρες.

Όπως εξηγεί ο Guardian, στην πολυαναμενόμενη ομιλία της την Τρίτη, η Theresa May αναμένεται να υπεραμυνθεί της στρατηγικής του «σκληρού Brexit», υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη βρετανική οικονομία και εκτός Ένωσης –λίγες εβδομάδες προτού η Downing Street ενεργοποιήσει το άρθρο 50 που σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών εξόδου.

Η αγωνία εντείνεται ακόμη περισσότερο εν αναμονή της δικαστικής απόφασης σχετικά με το εάν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ, χωρίς το Brexit να επικυρωθεί πρώτα από το κοινοβούλιο της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις δύο αυτές συμπληγάδες, φοβούμενοι ότι αν σορτάρουν τη λίρα εν όψει του «σκληρού Brexit» που δρομολογεί η May, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ζημιές σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί ότι η έξοδος από την ΕΕ πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

«Ακόμη και αν ανακάμψει μερικώς η στερλίνα, φαίνεται πως οι επιπτώσεις από ένα σκληρό Brexit δεν έχουν προεξοφληθεί πλήρως», σχολιάζει στο Bloomberg ο Sean Callow από τη Westpac Banking Corp στο Σίδνεϊ. «Δεν μπορούμε αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η στερλίνα να δοκιμαστεί έντονα τις επόμενεςε εβδομάδες ή ακόμη και να καταρρεύσει εάν κοπούν οι ταμειακές ροές», συμπληρώνει.

Το πρωί της Δευτέρας, η στερλίνα υποχώρησε στα 1,1986 δολάρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 7ης Οκτωβρίου.

Η τρομοκρατία βυθίζει την τούρκικη λίρα

Ζημιές άνω του 17% έχει καταγράψει το τουρκικό νόμισμα από την αρχή του 2016, έναντι του δολαρίου και, απ’ ό,τι φαίνεται, το βαρέλι δεν έχει πάτο. Την προηγούμενη Πέμπτη, η λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 3,7790 έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να ακυρώσει την καθιερωμένη εβδομαδιαία δημοπρασία repos.

Έκτοτε, η Τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει προβεί σε νέα δημοπρασία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ποσότητα του χρήματος σε κυκλοφορία ώστε να στηρίξει την τιμή του και να περιορίσει τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος. Από τα χαμηλά της 12ης Ιανουαρίου, η λίρα έχει ανακάμψει ελαφρώς στο 3,7726, χωρίς όμως σημάδια ανοδικής τάσης.

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά της τη Δευτέρα η Moody's, η τουρκική λίρα έρχεται στη δεύτερη θέση των νομισμάτων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2016 μεταξύ των αναδυόμενων κρατών, μετά το πέσο της Αργεντινής. Η κλιμάκωση των κινδύνων για την ασφάλεια στη χώρα, μετά από σειρά πολύνεκρων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών της χώρας, επιδεινώνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους.

Το περασμένο έτος, η Moody's υποβάθμισε τα τουρκικά ομόλογα στην κατηγορία «junk», μετά από ανάλογη απόφαση και από τη S&P's. Αυτή τη στιγμή, η Fitch είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούν το τουρκικό χρέος σε επίπεδο «επενδυτικού βαθμού».

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει στο CNBC ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής Συναλλάγματος της BofA Merrill Lynch, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για μακροχρόνια υποτίμηση της τουρκικής λίρας. «Δεν μπορώ να βρω θεμελιώδεις λόγος για διατήρηση αυτής της τάσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider