Γιατί είναι μονόδρομος η πτώση της στερλίνας το 2017

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι μονόδρομος η πτώση της στερλίνας το 2017

Μονόδρομο για τη στερλίνα αποτελεί η περαιτέρω πτωτική πορεία, καθώς η πολιτική θα είναι εκείνη που θα έχει «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο» για τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος τη νέα χρονιά.

«Η στερλίνα έχει μόνο ένα δρόμο να διανύσει και αυτός είναι καθοδικός», προβλέπουν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σχετική έκθεσή τους, λίγα 24ωρα πριν την έλευση του νέου έτους κι ενώ κορυφώνεται η αβεβαιότητα για το Brexit.

«Ακόμη κι αν το βρετανικό νόμισμα έχει καταγράψει άνοδο 6% τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να διαγράψει μέρος των μεγάλων απωλειών που σημείωσε μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η μετέπειτα πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Η στερλίνα θα κινηθεί ανοδικά τις τελευταίες ημέρες του 2016, αλλά με το νέο έτος την περιμένουν σημαντικές πιέσεις», προβλέπει ο στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, Oliver Harvey, που υπογράφει και τη σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με τον Harvey, η στερλίνα θα επιδοθεί σε νέο πτωτικό σπιράλ τους προσεχείς μήνες, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων που θα συνοδεύσουν την επερχόμενη έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η παραδοσιακή σχέση μεταξύ της αγοράς συναλλάγματος και των μεγάλων οικονομικών events έχει φτάσει στο τέλος της. Πλέον, οι πολιτικές εξελίξεις είναι εκείνες που, σε ρόλο καταλύτη, δίνουν τον τόνο στις κινήσεις των ισχυρότερων νομισμάτων του πλανήτη», προειδοποιούσαν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο οι αναλυτές της βρετανικής HSBC. Άποψη που, όπως όλα δείχνουν, συμμερίζονται και οι αναλυτές της Deutsche Bank.

«Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2017», σημειώνει ο Harvey, προειδοποιώντας πως κάθε νέα, σοβαρή πολιτική εξέλιξη που θα καταγραφεί το επόμενο έτος στην Ευρώπη δύναται να εκτροχιάσει τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το Brexit.

«Το 2017 έρχεται και φέρνει στις βαλίτσες του νέο γύρο αβεβαιότητας. Ο πολιτικός κίνδυνος θα είναι πανταχού παρών τη νέα χρονιά, στη διάρκεια της οποίας θα ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. H Mεγάλη Βρετανία χρειάζεται μια ικανοποιητική συμφωνία με τους Ευρωπαίους το συντομότερο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Καθώς το πολιτικό ημερολόγιο της Ευρώπης για το πρώτο εξάμηνο του 2017 είναι πολύ βαρύ (λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία και πιθανότατα Ιταλία), οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν αποκλείεται να απειληθούν με εκτροχιασμό», επισημαίνει ο αναλυτής της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και μια σειρά από άλλους παράγοντες – εξωγενείς αυτή τη φορά και μακριά από τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα – που δύνανται να οδηγήσουν σε πτώση τη στερλίνα. Ένας από τους παράγοντες αυτούς θα μπορούσε να ήταν η πιθανή ανατίμηση του δολαρίου έναντι του κινεζικού νομίσματος, εάν το Πεκίνο παραμείνει προσηλωμένο στο στόχο για περαιτέρω ανατίμηση του γουάν, ώστε να καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της.

«Η στερλίνα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε ανοδική κίνηση της ισοτιμίας δολαρίου – γουάν. Οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση του κινεζικού νομίσματος προσεχώς, γεγονός που θα αυξήσει αυτόματα τις πιέσεις για το βρετανικό νόμισμα», υποστηρίζει, ακόμη, ο Harvey.

«Μην τρέφετε αυταπάτες. Η στερλίνα δεν είναι πλέον τόσο φθηνή, όσο ήταν πριν από έναν μήνα. Αυτό το γεγονός αρκεί για να σταματήσει την είσοδο των αγοραστών στην αγορά συναλλάγματος», προσθέτει.

pound lunchtime dec 19

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider