Γιατί το Bitcoin «σάρωσε» το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το Bitcoin «σάρωσε» το 2016

Μπορεί το 2016 να ήταν η χρονιά του Brexit, του Donald Trump και του ιταλικού «Όχι», αλλά ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος της φετινής χρονιάς είναι το Bitcoin.

Το ψηφιακό νόμισμα που δεν ανιχνεύεται από το καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και περνά «κάτω από τη μύτη» των αρχών είδε την αξία του να εκτοξεύεται κατά 79% από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το νόμισμα των χάκερ και του σκοτεινού Internet ανέρχεται σε αξία τα 778 δολάρια, αγγίζοντας τα υψηλά του 2014.

Μετά την κυκλοφορία του το 2008, το ψηφιακό νόμισμα εκθειάστηκε από τους λάτρεις της τεχνολογίας ως το νόμισμα του μέλλοντος που θα «καταλάβει» τις αγορές συναλλάγματος. Το 2014, όμως, υπέστη υποτίμηση 58% μετά τη «δαιμονοποίησή» του από τα κράτη και τους επίσημους παίκτες της αγοράς ως μέσο «σκοτεινών» δυνάμεων της οικονομίας.

Πού οφείλεται, όμως, η δυναμική του επάνοδος τον χρόνο που μας πέρασε; Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε είναι οι βασικοί λόγοι:

1. Capital Controls

Στη χώρα μας, αν μη τι άλλο, έχουμε καταλάβει πολύ καλά τι σημαίνει έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Εκτός από τη δική μας περίπτωση, όμως, η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό για να διαφυλάξει τη ρευστότητα της χώρας σε υψηλά επίπεδα. Το bitcoin, όμως, δεν γνωρίζει από περιορισμούς και ελέγχους και αυτό το κάνει ακαταμάχητο… όχι μόνο για τους χάκερ.

2.Ψαλίδι στα εμβάσματα

Οι προστατευτικές πρακτικές που εφαρμόζουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις ωθούν τους καταναλωτές να βάλουν το bitcoin… στο παιχνίδι. Ο νεοεκλεγείςDonald Trump δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι σκοπεύει να περιορίσει ή ακόμη και να «παγώσει» τα εμβάσματα δολαρίων προς το Μεξικό και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ορθώνοντας έτσι ένα «νομισματικό τείχος» με τις ΗΠΑ.

3. Επιβράδυνση της παγκόσμιας προσφοράς bitcoin

Η «έκρηξη» που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια το ψηφιακό νόμισμα έχει δώσει τη θέση της σε μια πιο συγκρατημένη προσφορά. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές μέσω της τεχνολογίας blockchain που είναι η μέθοδος δημιουργίας του ψηφιακού χρήματος μειώθηκαν στο μισό φέτο. Και, ως γνωστόν από την οικονομική θεωρία, μείωση της προσφοράς συνεπάγεται αύξηση της τιμής.

4. Μεγαλύτερη αποδοχή

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων αρχών και των θεσμικών παραγόντων της αγοράς να αποκλείσουν το bitcoin από την οικονομία, το ψηφιακό νόμισμα κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών –αλλά και των επενδυτών που κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Το γ’ τρίμηνο του 2016, οι λογαριασμοί που συναλλάσσονται σε bitcoin –γνωστοί ως «πορτοφόλια» –αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατομμύρια.

5. Πόλεμος κατά της διαφθοράς και της τρομοκρατίας

Στην προσπάθειά τους να πατάξουν τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα και το ξέπλυμα χρήματος, οι κυβερνήσεις από την Ευρώπη ως τη Βραζιλία, στην Ινδία και τη Βενεζουέλα έχουν ωθήσει –άθελά τους– τους χρήστες του Internet στο Bitcoin. Οι κανονισμοί που ισχύουν για τις οικονομικές συναλλαγές γίνονται ολοένα πιο αυστηροί και οι έλεγχοι εξοντωτικοί, σε πολλές περιπτώσεις. Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς από όσους θέλουν να κάνουν τις συναλλαγές τους χωρίς «εποπτεία».

Σύμφωνα με τον «μεταλλευτή» Bitcoin Marco Krohn, η τάση αυτή θα ενισχυθεί το 2017. «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η αξία του Bitcoin θα αυξηθεί κατά 100% ακόμη, από τα σημερινά επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider