Ο Draghi «βυθίζει» το ευρώ - Ράλι στις ευρωαγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Draghi «βυθίζει» το ευρώ - Ράλι στις ευρωαγορές

Θύμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της EKT πέφτει, για ακόμη μία φορά, το ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις του Mario Draghi για συνέχιση του προγράμματος QE έως το τέλος του 2017 και, ενδεχομένως, και το 2018.

Παρότι η αρχική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ, από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, έδωσε ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα, γρήγορα πέρασε σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας ισχυρές απώλειες έναντι του δολαρίου.

Στις 16:45 (ώρα Ελλάδος) –λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου του Draghi– το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,91% έναντι του δολαρίου στο 1,06%.

«Η ΕΚΤ επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν των έξι μηνών που ανέμενε η αγορά», σχολιάζει στο Reuters ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών από την ThinkMarkets. Σημειώνει, ωστόσο, ότι μειώνεται ο όγκος αγορών των ομολόγων μετά τον Μάρτιο στα 60 δισ. ευρώ και αυτό υποδηλώνει μια ήπια απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης».

Πανηγυρίζουν οι διεθνείς αγορές

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν τα διεθνή χρηματιστήρια στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για παράταση του QE, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 1,47%, τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει κέρδη 0,33% και τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο 0,91% λίγα λεπτά πριν τις 5 (ώρα Ελλάδος).

Ανοδικό είναι το άνοιγμα και στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων Draghi για συνέχιση των μέτρων στήριξης της Ευρωζώνης «για όσο χρειαστεί». Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,15%, ενώ οριακή άνοδο σημειώνει και ο τεχνολογικός Nasdaq.

«Η σημαντικότερη είδηση είναι η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του QE», σχολιάζει στο CNBC ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial. «Παρ' όλα αυτά, [ο Daghi] άφησε ανοιχτή την πόρτα λήψης πρόσθετων μέτρων αν τα πράγματα επιδεινωθούν, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider