Στο «τρενάκι του τρόμου» ανέβηκε το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «τρενάκι του τρόμου» ανέβηκε το ευρώ

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση του ευρώ, αφού από τα χαμηλά 20 μηνών όπου υποχώρησε μετά το διάγγελμα Renzi, έφτασε να καταγράφει αξιόλογα κέρδη το απόγευμα της Δευτέρας, «χωνεύοντας» τα νέα δεδομένα από την Ιταλία.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος και η επικείμενη παραίτηση του Ιταλού προέδρου προκάλεσαν την κατάρρευση του ευρωπαϊκό νομίσματος έως και το μεσημέρι της Δευτέρας. Λίγα μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, το ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε στα επίπεδα των 1,0505 δολαρίων, απειλώντας το ψυχολογικό όριο των 1,05 δολαρίων.

Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, το ευρώ ανέκαμψε δυναμικά με αποτέλεσμα στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) να καταγράφει κέρδη 0,52% στο 1,0725, σημειώνοντας υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Δεδομένου ότι το «Όχι» είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, η αντίδραση των επενδυτών ήταν πολύ πιο ψύχραιμη από το Brexit τον περασμένο Ιούνιο που αιφνιδίασε τις αγορές. Επιπλέον, οι επενδυτές δεν αναμένουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού η πολιτική ηγεσία στη Ρώμη φαίνεται να επιδιώκει ομαλή μετάβαση σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα μετά την παραίτηση Renzi.

«Οι διακυμάνσεις ήταν περιορισμένες γιατί όλοι περίμεναν το “Όχι” σήμερα» σχολιάζει ο Jens Peter Sorensen, ανώτατος αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για το ευρώ, αφού μια από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη αντιμετωπίζει πολιτικές αναταραχές».

Την αντίδραση του ευρώ είχαν προβλέψει και οι αναλυτές της Credit Agricole πριν το δημοψήφισμα. «Εάν επικρατήσει το όχι στο ιταλικό δημοψήφισμα και εάν πράγματι ο Renzi παραιτηθεί, ο αντίκτυπος στο ευρώ θα είναι αρνητικός, αλλά δεν θα έχει διάρκεια. Οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται πως θα είναι βραχύβιες», σημείωναν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider