Εβδομάδα – «φωτιά» για το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα – «φωτιά» για το ευρώ

Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες είναι αυτή που ξεκινά αύριο, Δευτέρα, για το ευρώ, με τους αναλυτές να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του ενιαίου νομίσματος, στη σκιά της έκβασης του ιταλικού δημοψηφίσματος της Κυριακής, αλλά και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

«Σταδιακά το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα περνά στο παρελθόν και η προσοχή έχει ήδη στραφεί σε μη αμερικανικά ζητήματα. Οι συσχετισμοί αλλάζουν και ο αντίκτυπος στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου είναι βέβαιος», σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Agricole, παρακολουθώντας στενά τα όσα διαδραματίζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όπως προσθέτουν, η προσοχή στρέφεται πλέον στο αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Ιταλία – το οποίο αναμένεται να καθορίσει το πολιτικό μέλλον και του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi – αλλά και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου.

«Μακροπρόθεσμα δηλώνουμε bullish (αισιόδοξοι) για το δολάριο», σημειώνουν οι αναλυτές της Credit Agricole, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέες πιέσεις για το ευρώ.

«Εάν επικρατήσει το όχι στο ιταλικό δημοψήφισμα και εάν πράγματι ο Renzi παραιτηθεί, ο αντίκτυπος στο ευρώ θα είναι αρνητικός, αλλά δεν θα έχει διάρκεια. Οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται πως θα είναι βραχύβιες», προβλέπουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

c1.PNG

Στρεφόμενοι, οι ίδιοι, το βλέμμα στο «στρατηγείο» της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, εκτιμούν πως την ερχόμενη Πέμπτη ο Mario Draghi αναμένεται να ανακοινώσει παράταση της ισχύος του QE έως και έξι μήνες. Υπενθυμίζεται εδώ πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ εκπνέει κανονικά τον Μάρτιο του 2017.

«Η επέκταση του QE έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, οπότε δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος», καταλήγει η Credit Agricole.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.