Το 2017 θα «σηκώσει κεφάλι» η στερλίνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2017 θα «σηκώσει κεφάλι» η στερλίνα

Μέχρι το 2017 θα έχει ανακοπεί η πτωτική πορεία της στερλίνας και το βρετανικό νόμισμα θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά του.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης που δημοσιοποίησαν οι αναλυτές της UBS, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος, υπό τη «βαριά», πάντα, σκιά του Brexit.

Αποτιμώντας την πορεία του βρετανικού νομίσματος από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας αναγνωρίζουν ότι έχει δεχθεί σφοδρότατο πλήγμα, αφού από την επικράτηση του Brexit μέχρι και σήμερα μετρά απώλειες 20% έναντι του δολαρίου. Τα στοιχεία αυτά αρκούν για να καταστήσουν τη στερλίνα το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2016.

Αρκετοί είναι, υπό το πρίσμα αυτό, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που θεωρούν πως το βρετανικό νόμισμα θα περιέλθει σε ακόμη πιο δεινή θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα. Η βρετανική HSBC προβλέπει πως θα φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του ευρώ ως το 2017 (από τα επίπεδα του 1,10 που κινείται σήμερα), ενώ η γερμανική Deutche Bank αναμένει περαιτέρω πτώση της στερλίνας σε επίπεδα κάτω του 1,15 έναντι του δολαρίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ελαφρώς πιο αισιόδοξοι, οι αναλυτές της UBS προβλέπουν σταθεροποίηση της στερλίνας και εν συνεχεία ανάκαμψή της σε ορίζοντα 6-12 μηνών. Μάλιστα, εκτιμούν πως σε 12 μήνες από σήμερα το βρετανικό νόμισμα θα κινείται προς τα επίπεδα των 1,36 δολαρίων.

Και μάλιστα, στοιχειοθετούν ως εξής την αισιόδοξη πρόβλεψή τους:

- Η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική.

Η UBS θεωρεί πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα αρκετά σκληρό Brexit και κατ’ επέκταση μια ραγδαία επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, κανένα από τα δύο προαναφερθέντα αρνητικά σενάρια δεν είναι πιθανό. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της, μπορεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να προμηνύονται δύσκολες, αλλά είναι βέβαιο πως όσο περνά ο καιρός, θα επιτυγχάνονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί, προς το συμφέρον τόσο της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε διαπραγμάτευση, επιτυγχάνονται συμβιβασμοί και το Brexit δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση. Αμέσως μόλις αυτό αρχίσει να γίνεται ορατό, η στερλίνα θα πάρει το δρόμο της ανάκαμψης.

- Μια φθηνή στερλίνα θα βάλει φρένο στις short τοποθετήσεις.

Σύμφωνα, πάντα, με τη UBS, η στερλίνα είναι πλέον αρκετά υποτιμημένη, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τους traders από τα «σορταρίσματα».

Screen Shot 2016 10 18 at 15.54.33

Παρά το γεγονός πως η περίοδος αβεβαιότητας για το βρετανικό νόμισμα θα διατηρηθεί για λίγο καιρό ακόμη, οι επενδυτές αναμένεται να κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το εάν συμφέρει ή όχι ένα «σορτάρισμα» της στερλίνας στα τρέχοντα επίπεδα.

- Τα βρετανικά ομόλογα και οι βρετανικές μετοχές παραμένουν ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της UBS, η πτώση της στερλίνας καθιστά εξαιρετικά ελκυστικά για επενδύσεις τα βρετανικά assets (εταιρείες και ομόλογα).

- Μια αποδυναμωμένη στερλίνα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ελβετική επενδυτική τράπεζα, όσο περισσότερο θα διολισθαίνει η στερλίνα, τόσο θα μειώνεται και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το οποίο συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Όσο πιο υψηλό είναι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μιας χώρας, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας της. Στον αντίποδα, όταν ένα νόμισμα υποχωρεί, τόσο πιο ανταγωνιστικές καθίστανται οι εξαγωγές της χώρας.

Οι προβλέψεις της UBS για την πορεία της στερλίνας σε ορίζοντα 12 μηνών:

Screen Shot 2016 10 18 at 15.54.38

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider