Το Brexit ρίχνει 10% τη στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit ρίχνει 10% τη στερλίνα

Απώλειες-ρεκόρ της τάξης του 10% προκαλεί στη στερλίνα η διαφαινόμενη επικράτηση του Brexit. Το βρετανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες της τάξης του 10% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία στις 7:10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) να διαμορφώνεται στο 1,35 έναντι 1,50 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος),λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων δημοσκοπήσεων.

Σοκ και για το ευρώ, το οποίο καταγράφει απώλειες άνω του 3% σε σχέση με το δολάριο και η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας η η πορεία των νομισμάτων στις διεθνείς αγορές είχε μετατραπεί σε τρενάκι του τρόμου, καθώς μετά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν οι δημοσκοπήσεις, η οριακή έκβαση της ψηφοφορίας έφερε «βουτιά» στη στερλίνα.

Λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία της στερλίνας κατέρρευσε από το 1,49 στο 1,43 σε σχέση με το δολάριο, καθώς ανακοινώθηκε ότι πέντε βρετανικές περιφέρειες είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit. Εν συνεχεία, επανέκαμψε, φτάνοντας μέχρι και το 1,4650 αλλά οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι θα υπάρξει τεράστια μεταβλητότητα, όσο τουλάχιστον δεν ξακαθαρίζει ακόμη το εκλογικό αποτέλεσμα. Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο 1,45.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σημαντική άνοδο για τη στερλίνα αλλά και για το ευρώ έφερνε η διαφαινόμενη επικράτηση της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγορές συναλλάγματος αντέδρασαν άμεσα στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επικράτηση του Bremain, οδηγώντας τη στερλίνα στα υψηλότερα επίπεδα για το 2016 και ουσιαστικά χαιρετίζοντας τις προσδοκίες για επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Bremain) έναντι της εκστρατείας υπέρ της εξόδου (Brexit).

Ειδικότερα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας της YouGov που δίνει προβάδισμα υπέρ του Bremain (λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), το βρετανικό νόμισμα έφτασε στα 1,4946 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,75%.

Λίγα λεπτά πριν τη 01:00 ώρα Ελλάδος, η στερλίνα έσπασε το φράγμα του 1,50, καταγράφοντας άνοδο 1%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει το βρετανικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

Ασανσέρ το ευρώ

Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο κατέγραψε αρχικά και το ενιαίο νόμισμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων. Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα του 1,14 σε σχέση με το δολάριο, με τις αγορές να εκτιμούν ότι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει θετικό αντίκτυπο για το ενιαίο νόμισμα. Στη συνέχεια όμως, και μετά την επικράτηση του Brexit σε μια σειρά από εκλογικές περιφέρειες, το ευρώ απώλεσε τα αρχικά κέρδη με την ισοτιμία να διαμορφώνεται κοντά στο 1,1340 λίγο μετά τις 2:30 (ώρα Ελλάδος) και να πέφτει στο 1,1290 λίγο μετά τις 3:30 (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider