Εβδομαδιαίες απώλειες 0,56% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαίες απώλειες 0,56% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με πτώση έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας τη χρηματιστηριακή εβδομάδα με απώλειες 0,56%.

Με πτώση έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας τη χρηματιστηριακή εβδομάδα με απώλειες 0,56%. Σε ετήσια βάση το ΧΑΑ υποχωρεί κατά 22,13% και συγκαταλέγεται στις αγορές με τις μεγαλύτερες αρνητικές επιδόσεις διεθνώς.

Οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη από την 21η Σεπτεμβρίου προσεγγίζουν το 11%, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί πλέον στα 34 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κάνει η αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην αρνητική αυτή εικόνα του ΧΑΑ συμβάλει η αντανάκλαση της ιταλικής κρίσης στα ελληνικά assets. Η αβεβαιότητα για το πόσο μακριά θα πάει η διελκυστίνδα Ρώμης – Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 και οι φήμες πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης τροφοδοτούν πιέσεις σε όλα τα assets της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη και η κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της αγοράς, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση έκτος Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον στα τραπεζικά χαρτιά πιέσθηκαν πολύ τις τελευταίες ήμερες. Σήμερα από τις τράπεζες τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-4,97%), της Εθνικής (-2,32%), της Alpha Bank (-2,18%) και της Eurobank (-0,66%).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 624,81 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,12%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 32 σημείωσαν άνοδο, 68 πτώση και 12 παρέμεινα αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 34,65 εκατ. ευρώ.

«Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των χαμηλών έτους απαιτεί αυξημένο βαθμό εγρήγορσης καθώς η διάσπαση τους έχει δυνητικό καθοδικό περιθώριο ως τις 573 μονάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει πως όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης υποδεικνύοντας αναμονή σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης λογικής ενώ και οι ταλαντωτές έχοντας φύγει από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών υποδεικνύουν νέο καθοδικό περιθώριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider