Άρωμα εκλογών στο φετινό Roadshow του Λονδίνου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Η πολιτική κατάσταση της χώρας και, κυρίως, οι αλλαγές που θα σημάνουν οι εκλογές του 2019 μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών που συμμετέχουν στο Roadshow στο Λονδίνο.

Οι εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσαν και φέτος το παρών στο ετήσιο ραντεβού τους με ξένα fund και επενδυτικούς οίκους και όλες –σχεδόν– βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα επίμονο ερώτημα: «Τι θα γίνει μετά τις εκλογές».

Όπως αναφέρουν στο insider.gr χρηματιστηριακές πηγές με γνώση των συνομιλιών, οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις και αναρωτιούνται κατά πόσο η αλλαγή της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για την υπερπουλημένη ελληνική αγορά.

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα έδινε ανάσα στο επενδυτικό κλίμα και είναι το επόμενο «σημείο καμπής» για την προσέλκυση επενδύσεων. «Δεν τους ενδιαφέρει μόνο εάν θα κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, την οποία θεωρούν πιο “φιλική“ προς τις επενδύσεις, αλλά εάν θα σχηματίσει μια αρκετά ισχυρή κυβέρνηση και, φυσικά, κατά πόσο θα υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύεται με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών που θα ευνοήσουν τις ξένες επενδύσεις τη χώρα μας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο δεύτερος παράγοντας που «κοιτούν» οι ξένοι επενδυτές είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς, η οποία έχει εγκλωβιστεί σε ιστορικά χαμηλούς τζίρους από την αρχή του καλοκαιριού έως σήμερα, με τον τζίρο να μην κατορθώνει να υπερβεί τις 700 μονάδες. Παρ’ ότι η χώρα ολοκλήρωσε τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο και η οικονομία έχει επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών δεν απεικονίζεται στο ταμπλό και αυτό εμπνέει προβληματισμό.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποστεί τις επιπτώσεις από την παγκόσμια τάση αποεπένδυσης από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα τελευταία χρόνια ανήκει σε αυτές παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το «στίγμα» της αναδυόμενης αγοράς κοστίζει ακριβά στις εισηγμένες εταιρείες, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα τοποθέτησης από μεγάλα funds.

«Από τους 10 πελάτες που είχαμε προ κρίσης, οι 7 δεν μπορούν πλέον να επενδύσουν στην Ελλάδα λόγω επενδυτικής στρατηγικής που τους απαγορεύει τοποθετήσεις σε ΕΜΕΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αναμένεται να αλλάξει πριν το 2020 και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρθεί τα capital controls και θα έχει αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

«Ανοιχτή πληγή» η Folli-Follie

Στις διερευνητικές συναντήσεις που είχαν οι χρηματιστές με τα funds ενόψει του Roadshow, η υπόθεση της Folli-Follie τέθηκε επί τάπητος, καθώς παραμένει ανοιχτή και δεν έχουν –για την ώρα- αποδοθεί ευθύνες. «Ατυχήματα συμβαίνουν παντού. Αυτό που δεν συγχωρούν οι επενδυτές, είναι η ατιμωρησία», δήλωσε στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ηγετικής χρηματιστηριακής εταιρείας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να συσχετίζουν το σκάνδαλο της Folli-Follie με άλλες, αντίστοιχου προφίλ εταιρείες.

Στελέχη της ΕΧΑΕ αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξήγησαν, ωστόσο, στο περιθώριο του Roadshow ότι το ζήτημα των ευθυνών εναπόκειται στις εισαγγελικές αρχές, ενώ αναμένονται και τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών που διενεργούν την έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου. Τονίζουν δε ότι στην εν λόγω υπόθεση, οι αρμόδιες αρχές ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έπραξαν με γνώμονα το συμφέρον των επενδυτών.

Στο γενικότερο πλαίσιο, πάντως, οι χρηματιστές εκτιμούν κατά γενική ομολογία ότι οι επαφές επενδυτών-εταιρειών είναι κυρίως διερευνητικές και δεν αναμένεται να πυροδοτήσουν άμεσα μια αύξηση του τζίρου στο ΧΑ. Αυτό είναι, βεβαίως, κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη και σε βάθος χρόνου, καθώς συνδέεται με πολλούς παράγοντες, πολιτικούς και οικονομικούς, καθώς και με την ευρύτερη επενδυτική συγκυρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider