Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ) στο insider.gr: Ενισχυμένο το μείγμα των επενδυτών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ) στο insider.gr: Ενισχυμένο το μείγμα των επενδυτών

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σωκράτης Λαζαρίδης, για το φετινό Roadshow που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο και την προσέλευση ξένων funds.

Όπως δήλωσε στο insider.gr ο κ. Λαζαρίδης, «το μείγμα των επενδυτών φέτος είναι πολύ ενισχυμένο και διαφοροποιημένο». Όπως εξήγησε, έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι «παίκτες» της διεθνούς αγοράς οι οποίοι εκπροσωπούνται από υψηλόβαθμα στελέχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας αλλά και η φυγή επενδυτικών κεφαλαίων από άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καθότι μάλιστα είναι η μόνη αγορά ΕΜΕΑ που διαθέτει σταθερό νόμισμα.

Το μεγαλύτερο μέρος των ραντεβού φέτος, που υπερέβησαν τις 650, όπως και πέρυσι, πραγματοποιείται με επενδυτές που έχουν ήδη έκθεση στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, τον τραπεζικό κλάδο και, φυσικά, την εκάστοτε εταιρεία. Σημειώνεται ότι το ζήτημα των επερχόμενων εκλογών έπεσε σχεδόν σε όλα τα τραπέζια των συναντήσεων, όπως και οι τράπεζες λόγω του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων που «πνίγει» την πραγματική οικονομία.

Νέοι παίκτες κοιτάζουν την Ελλάδα

Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ένα ποσοστό των funds που ζήτησαν να συναντηθούν φέτος με τους εκπροσώπους των εισηγμένων εταιρειών είναι επενδυτές που είτε κοιτάζουν πρώτη φορά την Ελλάδα, είτε είχαν τοποθετηθεί πριν από αρκετά χρόνια και σκέφτονται να επιστρέψουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Amber, ένα fund με 8 δισ. δολάρια υπό διαχείριση ενεργητικό, το οποίο επενδύει σε υποδομές, βιώσιμη ενέργεια και ακίνητα και κατέχει το 5% του Ελλάκτωρα. Σταθερός «πελάτης» των ελληνικών μετοχών είναι η Fidelity, ένα από τα μεγαλύτερα fund που επενδύουν στην Ελλάδα με υπό διαχείριση ενεργητικό άνω των 300 δισ. δολαρίων.

Εξαιτίας του αναδυόμενου χαρακτήρα της αγοράς, βέβαια, η πλειονότητα των δυνητικών αγοραστών είναι hedge ή distressed funds που αναλαμβάνουν υψηλούς επενδυτικούς κινδύνους. Η Ελλάδα θεωρείται επένδυση υψηλού ρίσκου και αυτό αποκλείει πολλούς μεγάλους παίκτες που είχαν ενδιαφερθεί παλιότερα για τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Για άλλους, βέβαια, η σημερινή δυσχερής θέση της ελληνικής αγοράς ισοδυναμεί με μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι οι λεγόμενοι «contrarians», οι επενδυτές δηλαδή που πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα πιστεύοντας αγορές με ισχυρή ανοδική προοπτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.