Εβδομάδα των «παθών» στο Χρηματιστήριο ενόψει ΔΕΘ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα των «παθών» στο Χρηματιστήριο ενόψει ΔΕΘ

Την χειρότερη εβδομάδα του 2018 έκλεισε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η προοπτική των εξαγγελιών στη ΔΕΘ έτρεψε σε φυγή τους ξένους επενδυτές που προεξοφλούν σενάριο κυβερνητικού πισωγυρίσματος στις πολιτικές των μνημονίων.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 5,73% στις 684,82 μονάδες, με τη σημερινή συνεδρίαση να κλείνει οριακά σε αρνητικό πρόσημο (-14%). Ο τζίρος των συναλλαγών υποχώρησε την Παρασκευή στα μέσα επίπεδα των τελευταίων μηνών, στα 36 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή, οι μαζικές ρευστοποιήσεις –ιδίως από ξένα funds– έχουν πολλαπλή αφετηρία.

Καταρχάς, οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην μεταμνημονιακή εποχή, καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις περί παροχών και η ασάφεια που επικρατεί για το πως θα αντικατασταθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού από ένα πιθανό πακέτο ελαφρύνσεων.

Δεύτερον, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι κυρίως λόγω των αναγνώσεων στα αποτελέσματα εξαμήνου και την μερική αναθεώρηση επί τα χείρω σε τάσεις που αφορούν το οργανικό εισόδημα και τα καθαρά αποτελέσματα. Η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs με βάση το νέο πλάνο που θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου φαίνεται να αποτελεί στοιχείο που προβληματίζει την αγορά καθώς η επίσπευση των στόχων ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης αποκλίσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Οι απώλειες στο πτωτικό ράλι ξεπέρασαν το 20% σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους φθάνοντας σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα. Η πτωτική τάση επιβραδύνθηκε προς τις 680 μονάδες χωρίς ωστόσο η αντίδραση να δώσει πειστικές απαντήσεις ολοκλήρωσης της πτώσης. Το σκηνικό δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αφού οι συναλλαγές έδειξαν μάλλον επιφυλακτικότητα για την συνέχεια», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, με τους επενδυτές να εξετάζουν παροχές αλλά και αναπτυξιακά κίνητρα τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider