Το μνημόνιο φεύγει, η ανασφάλεια μένει στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μνημόνιο φεύγει, η ανασφάλεια μένει στο Χρηματιστήριο

Μπορεί η σημερινή ημέρα να σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των μνημονίων, το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως παραμένει δέσμιο των χαμηλών τζίρων που είναι απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Ο καταιγισμός των ενθαρρυντικών δηλώσεων σήμερα από όλους, σχεδόν, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στη διάσωση της Ελλάδας την τελευταία οκταετία δεν στάθηκε αρκετός για να πάρει βαθιά «ανάσα» το Χρηματιστήριο, ούτε να επανέλθει ο τζίρος σε πιο «κανονικά» επίπεδα.

Με τη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 712,61 μονάδες καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,32%, με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά οριακά τα 27 εκατ. ευρώ.

«Η αποστολή εξετελέσθη, αλλά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί», σχολιάζει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή εικόνα της αγοράς είναι η απόδειξη ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. «Θα πεισθούν μόνο μέσα από συνέπεια στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου», αναφέρει.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο CNBC, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι μόνο μέσω της συνέπειας θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα προσελκύσει η χώρα νέες επενδύσεις. «Είμαι περισσότερο αισιόδοξος απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το 2015 ήταν ένα σημείο καμπής και δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών απεικονίζεται και στο υψηλό spread των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση να παραμένει «κολλημένη» στο 4,32%. «Η εικόνα του Χρηματιστηρίου όπως διαμορφώνεται σήμερα απεικονίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο την αποχή των ξένων από την αγορά, η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει momentum στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τζίρου», σχολιάζουν στο insider.gr οι αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

Αναμφίβολα, σημειώνουν, οι ταραχώδεις ημέρες που διανύει η Τουρκία επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα, ενώ η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία και οι φόβοι για ενδεχόμενη σύγκρουση της κυβέρνησης των λαϊκιστών με τις Βρυξέλλες ρίχνει πιο βαριά σκιά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κλιμακώνοντας τα spread.

«Χωρίς να τεσταριστεί η Ελλάδα στην αγορά, όπως για παράδειγμα με μια νέα έκδοση ομολόγου, οι επενδυτές δεν βλέπουν λόγο να μπουν», συμπληρώνουν οι αναλυτές.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος

Επόμενα ορόσημα για το επενδυτικό κλίμα θεωρείται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8-16 Σεπτεμβρίου, στην οποία οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να «δοκιμαστεί» επίσης και στο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες θα έχουν επαφές με ξένα funds με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη –μεταμνημονιακή πια– ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider