Οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν την Τουρκική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν την Τουρκική κρίση

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνοντας ώθηση και από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που προκαλεί κρίση της τουρκικής λίρας καθώς μειώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για μετάδοση της κρίσης.

Η μείωση των πιέσεων στην τουρκική λίρα και οι διαβεβαιώσεις από την Ιταλία για πειθαρχεία στη δημοσιονομική της πολιτική εξομαλύνουν το κλίμα στην αγορά ομολόγων και δίνουν ανάσες και στις μετοχικές αγορές.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε χθες να παράσχει ρευστότητα, ως απάντηση στην κατάρρευση του νομίσματος που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Οι ανησυχίες των επενδυτών μετριάστηκαν κάπως και από την είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σχεδόν πριν από δύο μήνες.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί οριακά στο 4,24%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου αποκλιμακώνεται στο 3,28%, από το 3,33% χθες.

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες χθες βρέθηκαν σε κλοιό μαζικών ρευστοποιήσεων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 11 το πρωί διαμορφώνεται στις 730,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,35%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,85%.

Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 8 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,85%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λανακάμ +9,26% και Κλουκίνας-Λάππας +6,38%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Centric -4,35%

Εξάλλου ανοδικά κινούνται σήμερα και οι ευρωπαϊκές μετοχές ύστερα από δύο ημέρες έντονων ρευστοποιήσεων καθώς οι περιορίστηκαν ελαφρώς οι ανησυχίες των επενδυτών για μετάδοση της κρίσης του τουρκικού νομίσματος, χάρη στις διαβεβαιώσεις από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.