«Κόλαση» στο Χρηματιστήριο με πτώση 6,66% του τραπεζικού δείκτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόλαση» στο Χρηματιστήριο με πτώση 6,66% του τραπεζικού δείκτη

Στα χαμηλά επίπεδα έτους έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων σημείωσε πτώση 6,66%. To χρηματιστήριο συνέχισε να δέχεται σημαντικές πιέσεις εξ’ Ανατολάς με την κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας και τους φόβοι για την οικονομία της γειτονικής χώρας να ταράζουν και την ελληνική χρηματαγορά.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και στην Ιταλία οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις μετοχές, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με των προηγούμενων ημερών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» πέρασε απαρατήρητη και δεν επέδρασε καθόλου στο κλίμα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 4,29%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου άγγιξε το 3,315%!


Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 6,66%, στις 745,33 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βρέθηκαν χθες σε κλοιό μαζικών πιέσεων εν μέσω ανησυχιών ότι συγκεκριμένες τράπεζες της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιπέτειες λόγω της επιταχυνόμενης κρίσης στην Τουρκία. Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 7,47%, η Εθνική υποχώρησε κατά 6,43% και η Eurobank έχασε 4,77%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,10% στις 720,71 μονάδες, που είναι χαμηλά επίπεδα έτους, χάνοντας κρίσιμες στηρίξεις. Με άνοδο έκλεισε 9 μετοχές, με πτώση 112 και αμετάβλητες έμειναν 23. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.166,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,66% στις 745,33 μονάδες.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές – Τι φοβούνται οι επενδυτές

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ανησυχιών πως οι εξελίξεις στην Τουρκία και η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών στη γειτονική χώρα θα περιπλέξουν την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη διατραπεζική αγορά.

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS) δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούσαν 30 δισ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία κατείχε το 99,81% της Finansbank. Αυτή η συμμετοχή καθιστούσε την Ελλάδα ως την τρίτη πιο εκτεθειμένη χώρα στον τουρκικό κίνδυνο από την άποψη των τραπεζών. Ωστόσο, μετά την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank έναντι 2,75 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα μηδένισε την έκθεση της στην Τουρκία.

Πάντως, τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν σήμερα στις ελληνικές τράπεζες μόλις 130 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές, δεν στάθηκε αρκετή για να ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία τόσο στο ΧΑΑ, όσο και στην αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας και διαμορφώνεται στο 4,236%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,26%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο εξωτερικό, καθώς οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά assets και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αυξάνονται, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια κορύφωση της κρίσης στην Τουρκία.

Το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ήταν εξελίξεις που δεν καθησύχασαν τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider