Στη δίνη της τουρκική λίρας και το ελληνικό χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη δίνη της τουρκική λίρας και το ελληνικό χρηματιστήριο

Σημαντικές πιέσεις εξ’ Ανατολάς δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας και οι φόβοι για την οικονομία της γειτονικής χώρας ρίχνουν και την ελληνική χρηματαγορά.

Λίγο μετά τις 13:30 ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου διαμορφωνόταν στις 732,77 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,47% ενώ τρεις ώρες περίπου αργότερα, συγκεκριμένα στις 16:24 ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 1,58%, στις 731,97 μονάδες. Επιπλέον 1,47% υποχωρεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,05%.

Έτσι, η τουρκική απειλή κατάφερε να υπερκεράσει τα όποια θετικά μηνύματα έφερε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές – Τι φοβούνται οι επενδυτές

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ανησυχιών πως οι εξελίξεις στην Τουρκία και η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών στη γειτονική χώρα θα περιπλέξουν την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη διατραπεζική αγορά.

Συγκεκριμένα ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κατά 4,14% στις 765,46 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-2,90% στα 0,2476 ευρώ), της Eurobank (-2,33% στα 0,7980 ευρώ) και της Alpha Bank (-1,63% στα 1,7520 ευρώ).

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS) δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούσαν 30 δισ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, η οποία κατείχε το 99,81% της Finansbank. Αυτή η συμμετοχή καθιστούσε την Ελλάδα ως την τρίτη πιο εκτεθειμένη χώρα στον τουρκικό κίνδυνο από την άποψη των τραπεζών. Ωστόσο, μετά την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank έναντι 2,75 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα μηδένισε την έκθεση της στην Τουρκία.

Πάντως, τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν πως Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν σήμερα στις ελληνικές τράπεζες μόλις 130 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές, δεν στάθηκε αρκετή για να ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία τόσο στο ΧΑΑ, όσο και στην αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας και διαμορφώνεται στο 4,236%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,26%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο εξωτερικό, καθώς οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά assets και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αυξάνονται, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια κορύφωση της κρίσης στην Τουρκία.

Το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ήταν εξελίξεις που δεν καθησύχασαν τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider