Η 10άδα των blue chips που καταγράφει κέρδη το 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η 10άδα των blue chips που καταγράφει κέρδη το 2018

Λιγότερες από τις μισές μετοχές του 25άρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο τους πρώτους έξι μήνες του έτους, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 5,58% το ίδιο διάστημα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ιουνίου 2018, η μετοχή με τα υψηλότερα κέρδη στην κατηγορία των blue chips ήταν η Σαράντης (+17%) και ακολουθούν η Τέρνα Ενεργειακή (+16,8%) και η Γεκτέρνα (+16%).

Ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά ανόδου η Alpha Bank και η Eurobank, από τράπεζες, καθώς και ο ΟΛΠ, η Coca Cola, η Φουρλής, η Aegean και η Βοχάλκο, η οποία ενισχύθηκε κατά μόλις 0,9%.

Για τη Σαράντης, σημειώνεται ότι στις 18 Ιουνίου προχώρησε σε split της μετοχής της στα 0,78 ευρώ, από 1,56 ευρώ και η ενέργεια αυτή έγινε δεκτή με θετικό πρόσημο από τους επενδυτές, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 2,8% σε μηνιαίο επίπεδο τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο, όμως, καταγράφει απώλειες 2,7%.

Μοιρασμένες οι τράπεζες

Μόνο δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατόρθωσαν να κλείσουν το εξάμηνο με κέρδη, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφουν απώλειες 4,9% και 17,9% αντίστοιχα.

Ειδικά στην περίπτωση της ΕΤΕ, η οποία σημειώνει και τη μεγαλύτερη πτώση, ως σημαντικότερες εταιρείες ρευστοποιήσεων θεωρούνται τα ναυάγια στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Banca Romaneasca.

Αρνητική επίδραση είχε στον τίτλο και η παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία εγκαινίασε την εποχή της «διαδοχολογίας» η οποία έληξε μόλις πριν λίγες ημέρες με τον διορισμό του Παύλου Μυλωνά στην κορυφαία εκτελεστική θέση.

Σημειώνεται δε ότι στις 5 Ιουλίου ανακοινώθηκε το reverse split της μετοχής της και η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για να κλείσει την Παρασκευή στο -1,1% από την αρχή του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider