XA: Υποχώρηση προς τις 750 μονάδες - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,92%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
XA: Υποχώρηση προς τις 750 μονάδες - Εβδομαδιαίες απώλειες 0,92%

Με πτώση έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω πιέσεων που προήλθαν από το αρνητικό διεθνές κλίμα, τη λήξη των παραγώγων, αλλά και από αρνητικές αναφορές διεθνών οίκων για την Ελλάδα. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,87%.

Οι δηλώσεις Τραμπ πως είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ. Αλλά το ΧΑ βάρυνε και από τις προειδοποιήσεις των Citigroup και Credit Suisse ότι η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Η Citigroup σε ανάλυσή της εκτίμησε πως δεν αναμένει καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στα επόμενα 2-4 χρόνια από την S&P κάτι που προκάλεσε πιέσεις.

Αυτή η επιφυλακτικότητα αποτυπώθηκε στις τραπεζικές μετοχές. Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 3,71% στα 1,8950 ευρώ, η Πειραιώς με απώλειες 3,33% στα 2,67 ευρώ, η Eurobank έχασε 3,25% και διαμορφώθηκε στα 0,8330 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με πτώση 1,44% στα 0,2600 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 754,36 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Από τις 117 μετοχές που διακινήθηκαν 22 σημείωσαν άνοδο 82 πτώση και 15 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ Μάνο Χατζηδάκη δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί εφέτος η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους συμμετέχοντες καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους.

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις σε μια ζώνη διακύμανσης 45 μονάδων. Σε αυτό το εύρος η συναλλακτική δραστηριότητα έχανε σε κάθε ταλάντωση και ένα μέρος από την δυναμική της. Το αποτέλεσμα είναι μια αργή συσσώρευση τιμών χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και χωρίς κάποια μετοχή ηγέτη να μπορεί να ξεχωρίσει και να πάρει τα ηνία της αγοράς», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά τον ίδιο ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον και στη βάση αυτή οι συνεδριάσεις και της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του. «Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών. Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο επομένως σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών», ανέφερε ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider