Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με «όχημα» το ομόλογο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με «όχημα» το ομόλογο

Ώθηση έδωσε σήμερα, Τρίτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αισθητή αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, χωρίς όμως ο όγκος συναλλαγών να διασπά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,33 μονάδες, ενισχυμένος κτά 0,74%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 27,29 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 0,57% στο 3,80%, επιστρέφοντας στα χαμηλά πέντε μηνών.

Όπως σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η τεχνική ανάλυση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η απειλή διάσπασης των χαμηλών ορίων στήριξης της περιοχής των 740 μονάδων απομακρύνεται και δίνει τη θέση της στο αισιόδοξο σενάριο κίνησης του Γ.Δ. πάνω από τις 760 μονάδες.

Στην αντίδραση που καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση έχουν οδηγήσει, έστω και με καθυστέρηση, οι αναβαθμίσεις του αξιοχρέου της χώρας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, όπως ομολογεί και το ΔΝΤ μέχρι τουλάχιστον το 2032, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα.

Οι όγκοι συναλλαγών που δεν υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ, εν τω μεταξύ, φέρουν την αυγουστιάτικη ραστώνη έναν μήνα νωρίτερα. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υψηλού βαθμού επιφυλακτικής στάσης της επενδυτικής κοινότητας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει ο ίδιος και αναρωτιέται εάν η στάση είναι δικαιολογημένη.

Όπως εξηγεί, «το αναπτυξιακό αφήγημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ελκυστικό ελέω του δημοσιονομικού κορσέ, της έλλειψης κατάλληλου αναπτυξιακού σχεδίου, των πολλαπλών αρνητικών εμποδίων για το επιχειρείν και τελευταία της πολιτικής αβεβαιότητας».

Στο διεθνές περιβάλλον, η έναρξη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνιστά πλέον πραγματικότητα, καθώς ξεκίνησε η επιβολή δασμών από πλευρά ΗΠΑ με τα πρώτα αντίποινα να αναμένονται άμεσα. Παράλληλα, αποχωρούν οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit από την κυβέρνηση Μέι διαμορφώνοντας προσδοκίες για εξεύρεση ρεαλιστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγγλία και την Ε.Ε.

Με τα δεδομένα αυτά, η ανοδική κίνηση των αγορών τελευταίων ημερών αποτελεί μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη, καθώς αρκετοί αναλυτές δεν διστάζουν να πιθανολογήσουν ακόμη και το υφεσιακό σενάριο ως ένα πιθανό ενδεχόμενο για την προοπτική της παγκόσμια οικονομίας, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider