«Μέτρια υποδοχή» από τα funds στις ΗΠΑ, επόμενος σταθμός η ΔΕΘ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μέτρια υποδοχή» από τα funds στις ΗΠΑ, επόμενος σταθμός η ΔΕΘ

«Πολύ μέτρια» υποδοχή επιφύλαξαν τα επενδυτικά funds στις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη διάρκεια του Roadshow που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, καθώς στο σκάνδαλο της Folli Follie που συνεχίζει να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα, προστέθηκε η «σύγκρουση γιγάντων» του Ελλάκτορα –του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου σήμερα στη χώρα. Μεγάλο ερωτηματικό πλανιέται, επίσης, πάνω από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με τους ξένους αναλυτές να διερωτώνται κατά πόσο θα κατορθώσουν να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνεια.

«Το Roadshow δεν απέφερε ροές στο Χρηματιστήριο, όπως άλλες χρονιές», αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές που χαρακτηρίζουν το ταξίδι της ΕΧΑΕ περισσότερο «εποικοδομητικό» παρά «αισιόδοξο».

Σημειώνεται, βέβαια, η ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία της αποστολής στις ΗΠΑ, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup και τη συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας. Όσο αναμενόμενη ή μη να ήταν η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρέχει έναν οδικό χάρτη για το χρέος και την εποπτεία στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Αντ’ αυτού, οι διοικήσεις του Χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το κυβερνητικό επιτελείο συνάντησαν ξένους επενδυτές υπό το μεγάλο ερωτηματικό του τι θα αποφασίσουν οι δανειστές για το μέλλον της χώρας.

«Μιλούν» οι αριθμοί

Ενδεικτικοί της υποτονικότητας που επικράτησε στη φετινή αποστολή είναι και οι αριθμοί. Οι εισηγμένες που βρέθηκαν στις ΗΠΑ φέτος ήταν 23, έναντι τουλάχιστον 28 που ήταν το 2014. Το ίδιο έτος, πραγματοποιήθηκαν 1100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διαχειριστές χαρτοφυλακίων και funds, ενώ φέτος ο αριθμός μειώθηκε στις 400.

Κάθε εποχή, βέβαια, είναι μια διαφορετική συγκυρία, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές που εξηγούν ότι μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος παίζει και η εικόνα της αγοράς στη χώρα όπου πραγματοποιείται το Roadshow. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μέτρα προστατευτισμού που έχει λάβει η κυβέρνηση Τραμπ, με αποκορύφωμα τους εμπορικούς δασμούς, έχουν επιδεινώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα. Για την ανάληψη ρίσκων, όμως, απαιτείται bullish διάθεση και –καλώς ή καλώς- το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται αυξημένου κινδύνου για τους διαχειριστές των ξένων funds.

Το βλέμμα στη ΔΕΘ

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στρέφεται τώρα η κυβέρνηση για να επικοινωνήσει τη συμφωνία με τους δανειστές για την «επόμενη ημέρα» της χώρας. Αυτό το κλίμα έδωσε από τη Νέα Υόρκη –και χωρίς να γνωρίζει ακόμη την έκβαση του Eurogroup- ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Αυτή θα είναι η πρώτη έκθεση της Θεσσαλονίκης που θα γίνει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και το μνημόνιο και άρα θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη, θέλουμε να πιστεύουμε, πολύ πιο θετική φάση της» ανέφερε χαρακτηριστικά από τις ΗΠΑ. Θέλοντας να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο, έκανε λόγο για «πολυπληθέστατη» αποστολή αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς οι ΗΠΑ θα είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης.

Είναι σαφές ότι η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει το εφαλτήριο για της «μεταμνημονιακής» εξωστρέφειας της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων στη χώρα, για τις οποίες τόσος λόγος έχει γίνει ως σήμερα, αλλά παρέμειναν «κλειδωμένες» στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider