Αυτές είναι οι 4+1 μετοχές που «αντέχουν» στις φουρτούνες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 4+1 μετοχές που «αντέχουν» στις φουρτούνες

Οι χρηματιστές δεν κρύβουν την αδυναμία τους για πέντε εταιρείες που «αρμενίζουν» καλά σε δύσκολους καιρούς, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία –τόσο στα κέρδη, όσο και στο ταμπλό.

Στο Top 5 των επιλογών έμπειρων επαγγελματιών του ελληνικού χρηματιστηρίου περιλαμβάνονται εταιρείες με ισχυρή ρευστότητα, υγιή αναπτυξιακά σχέδια και θετικές επιδόσεις στη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους.

Ένα «μάθημα» που πήραν οι επενδυτές από την πρόσφατη κρίση της Folli Follie είναι η μερισματική απόδοση και πόσο σημαντικός δείκτης ευρωστίας και εύρυθμης λειτουργίας αποτελεί αυτή για μια εισηγμένη εταιρεία, συνεπώς η μερισματική απόδοση αποτελεί επίσης σημαντικό κριτήριο για την επένδυση σε μία μετοχή σήμερα.

Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 5,8% από την αρχή του έτους, πολλές από τις «πρωταθλήτριες» του χρηματιστηρίου δέχθηκαν πιέσεις στην τιμή της μετοχής τους, γεγονός βέβαια που τις καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές στα μάτια των επενδυτών.

Ας δούμε τη «χρυσή πεντάδα» και την απόδοση που έχουν καταγράψει στο ταμπλό από την αρχή του έτους (στοιχεία 31 Μαΐου 2018):

1. Aegean (+4,8%)

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, η Aegean ξεχωρίζει για τα κέρδη ρεκόρ που κατέγραψε το 2017 «πατώντας» στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Η εταιρεία επεκτείνει τον στόλο της απαντώντας εύστοχα στον διεθνή ανταγωνισμό και εδραιώνει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το α’ τρίμηνο, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 9% σε ετήσιο επίπεδο. Η μέση πληρότητα παρουσίασε σημαντική άνοδο και ανήλθε σε 81,2% από 76,8% παρά την αυξημένη δραστηριότητα σε μία αδύναμη εποχικά περίοδο.

Η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού ανήλθε σε 16%, με τη βάση της Αθήνας να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση ύψους 18%. Στο δίκτυο εσωτερικού η κίνηση αυξήθηκε κατά 9%.

2. Jumbo (-7,8%)

Υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα είναι τα δύο μεγαλύτερα ατού της εταιρείας λιανικής που συνεχίζει να επεκτείνεται με σημαντικούς ρυθμούς. Η δραστηριότητά της στη Ρουμανία αποδίδει σημαντικούς καρπούς και η εταιρεία συνεχίζει την πολιτική διανομής ικανοποιητικού μερίσματος στους μετόχους της.

3. Motoroil (-7,7%)

Είναι γενική ομολογία στους χρηματιστηριακούς κύκλους ότι η εταιρεία παρουσιάζει μία από τις υγιέστερες εικόνες στην ελληνική αγορά. Το α’ τρίμηνο του 2018, η εταιρεία εμφάνισε τζίρο ύψους 2,044 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,1%.

Η μερισματική απόδοση της μετοχής ξεχωρίζει στο ταμπλό, με το προτεινόμενο μέρισμα για το 2018 να ανέρχεται στο 1 ευρώ/μετοχή (μετά την αφαίρεση του προμερίσματος). Πολύ θετικά αξιολογείται, επίσης, η διάρθρωση του δανεισμού της, με μέσο ορίζοντα τα 4 έτη.

4. Grivalia (+1,1%)

Στα ακίνητα στηρίζει την ανάπτυξή της η εταιρεία ακινήτων, με την αγορά να εμφανίζει σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και συναλλακτικού όγκου.

Το α’ τρίμηνο, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 17,6 εκ. ευρώ έναντι 16 εκ. ευρώ (αύξηση 10%), ενώ στα 10,3 εκ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για μια εταιρεία που διαθέτει σημαντική διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου, ενώ επισημαίνει και τη βελτίωση των αποδόσεων, δηλαδή του λόγου ενοίκια/αξία ακινήτων, χάρη στην άνοδο των αξιών στο real estate.

5. Info Quest (+21,1%)

Η εταιρεία συμμετοχών κερδίζει τη μάχη των αποτιμήσεων, ενώ στα στοιχεία που της πιστώνονται περιλαμβάνεται η ισχυρή ρευστότητα αλλά και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Θεωρείται δε ότι παρουσιάζει πολύ ισχυρό ιστορικό όσον αφορά στη διαχείριση των δραστηριοτήτων της, γεγονός που εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της.

«Η εταιρεία πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Όσον αφορά στα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου, κατέγραψε διψήφια άνοδο στις πωλήσεις (20%) σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς και διψήφια αύξηση EBITDA (+52%), προ φόρων κερδών ΕΒΤ (76%) και των κερδών ανά μετοχή (49%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider