Σε «κινούμενη άμμο» οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «κινούμενη άμμο» οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο

Σημαντικές απώλειες άνω του 1% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα, με τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από την ελληνική αγορά.

Παρότι ο Γενικός Δείκτης είχε «μαζέψει» νωρίτερα τις απώλειες, υποχώρησε εκ νέου με ισχνό τζίρο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η όγδοη κατά σειρά πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο, γεγονός που εμπνέει ανησυχία στην αγορά.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες, οι οποίες είναι βυθισμένες στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλεις έως τα επίπεδα του 4%

Τα stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με το ΔΝΤ που «τραβά το σχοινί» θέτοντας αυστηρούς όρους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, έχουν πλήξει σοβαρά το επενδυτικό κλίμα υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναγκών για νέα κεφάλαια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η έκθεση που δημοσιοποιήσε η Citi για την ελληνική οικονομία, στην οποία εκτιμά ότι οι στόχοι για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη για το 2018 και το 2019 είναι «ανέφικτοι» επέφερε νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, ο παγκόσμιος κολοσσός σημειώνει πως αν και αναμένεται η Ελλάδα να λάβει κάποια ελάφρυνση του χρέους πριν τον Αύγουστο, ωστόσο δεν θα είναι σημαντική σε μέγεθος.

«Η αγορά ποντάρει σε κακό σενάριο για τις τράπεζες, όποιο και αν είναι αυτό», σχολιάζει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, επικεφαλής Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ο Γενικός Δείκτης να βρει στήριξη στις 785 μονάδες που αποτελεί τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

«Θέλουμε να δούμε την αγορά να επιστρέφει στις 810 μονάδες για να πούμε ότι σώζεται η παρτίδα, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε μία μέρα», καταλήγει ο κ. Μονογιός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.