Το ΔΝΤ δείχνει τα «δόντια» του και παγώνει το Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ δείχνει τα «δόντια» του και παγώνει το Χρηματιστήριο

Βαριά σκιά έχει ρίξει πάνω από το Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Παρασκευή για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του σε προγράμματα στήριξης στην Ευρωζώνη και αλλού, «δείχνοντας» εμμέσως την Ελλάδα και συγκεκριμένα το τραπεζικό σύστημα.

Η απήχηση της στάσης αυτής, ενόψει των αποτελεσμάτων των τεστ στις αρχές Μαΐου, είναι εμφανής σήμερα στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης «γύρισε» στο κόκκινο την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 807,44 μονάδες, διατηρώντας το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «είναι τόσο ρηχή η αγορά, που μπορεί κανείς με μικρό τζίρο να ρίξει την αγορά κατά 3-4% πουλώντας λίγα μόνο κομμάτια».

Όπως αναφέρουν στο insider.gr χρηματιστηριακοί αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, ο συναλλακτικός τζίρος κυμάνθηκε σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και για τα δεδομένα των ασθενικών τζίρων των τελευταίων εβδομάδων (της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ).

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν εναγωνίως τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και στο «παρά πέντε», εκείνο φαίνεται αποφασισμένο να μην «χαριστεί» -ιδίως όσον αφορά στις τράπεζες και την κεφαλαιακή επάρκεια/ευρωστία τους. Στην τελευταία του ανακοίνωση, εμμέσως ή σαφώς θέτει ζήτημα stress tests και διαμηνύει ότι ενδέχεται να ζητήσει πρόσθετες εγγυήσεις.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αγορά υιοθετεί στάση αναμονής, η οποία θα διατηρηθεί έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests στις αρχές Μαΐου, με πολύ κρίσιμο σταθμό την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να διαδραματιστεί σκληρό διαπραγματευτικό μπρα ντε φερ μεταξύ ευρωπαίων δανειστών και Ταμείου για το ζήτημα της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, των τραπεζών.

Ψύχραιμη είναι ωστόσο η αντίδραση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στην είδηση ακύρωσης της συμφωνίας πώλησης της Banca Romaneasca στον ουγγρικό όμιλό OTC, μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, καθώς η τραπεζική μετοχή είχε ήδη δεχθεί πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως εξηγούν οι χρηματιστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.